Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков ще посети пристанищен

...
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков ще посети пристанищен
Коментари Харесай

Георги Гвоздейков ще посети „Росенец“ и ще наблюдава прехвърлянето му на държавата

Министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков ще посети пристанищен терминал „ Росенец “, с цел да се запознае на място с процеса по предаване на терминала за ръководство от страната, пишат от „ 24 часа “.

В понеделник от министерството на превоза оповестиха, че прехвърлянето на активите към този момент е почнало. Стартирали са диалози сред юристите на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ и на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ за процедурата за вдишване на оперативния надзор върху пристанищния терминал от рафинерията към държавното дружество. Срокът това да стане е 30 дни след датата на преустановяване на концесионния контракт – 15 август 2023 година Това стана след решението на Министерския съвет от 11 август, който пък извършва решение на Народното събрание.

Назначена е комисия от министъра на превоза Георги Гвоздейков, която след тези 30 дни да одобри пристанището. От министерството на превоза обявиха, че следва прекачване на активи, приемане на документи, както и договаряния сред „ Пристанища администрация “ и „ Лукой Нефтохим Бургас “ за заплащане на държавни такси за прилагане на пристанищния терминал.

Изпълнителна организация „ Морска администрация “ е издала заповед за изтриване на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ от Регистъра на пристанищните оператори. В същия указател следва да бъде вписана Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “, на която се разпорежда да прави пристанищните услуги на терминала.

Пристанищен терминал „ Росенец “ има три корабни места с оптималната дълбочина пред тях 12 метра. Дължината на кейовият фронт е 560 м. Общата застроена повърхност на покритите хранилища е 375 кв. м, а общият размер на складовете за течни товари е 682 000 куб. м.

Терминалът е предан на концесия на 12 май 2011 година от министъра на превоза в първия кабинет на Бойко Борисов Александър Цветков от името на държавното управление „ Лукойл Нефтохим Бургас “ е подал заявление за концесия по право на 10 август 2004 година, а на 21 юли 2006 година държавното управление я е отказало. След тъжба до Комисия за защита на конкуренцията от същата дата от кандидат-концесионера на 27 декември 2007 година антимонополната комисия анулира решението на държавното управление и връща процедурата на стадий разглеждане. На 22 март 2011 година Министерският съвет взема решение за даване на концесия по право на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ на пристанищния терминал „ Росенец “ и разпорежда на министъра на превоза да подписа концесионен контракт.

Концесията е за период от 35 години, които стартират да текат 60 дни след подписването на контракта. Според него концесионерът е длъжен да направи вложения от 44,2 млн. евро за периода на концесията с годишни проекти за вложения. Концесионерът е дължал еднократно концесионно заплащане от 977 915 лева без Данък добавена стойност, платимо в период месец от подписването на контракта. Фиксираната част на годишното концесионно заплащане е 385 000 евро без Данък добавена стойност, а променливата е %, само че не по-малък от 8,3 на 100 от общия размер на чистите доходи или коефициент на база повишаване на годишния товарооборот.

Има раздел за преустановяване на контракта, а разногласията се вземат решение съгласно българските закони от способния съд по реда на Граждански процесуален кодекс.

На 21 юли тази година Народното събрание приключи със 144 гласа „ за “, 52 „ срещу “ концесията на пристанищния терминал „ Росенец “ с приемане в един ден на първо и на второ четене на промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР