Министърът на търговията на САЩ казва, че има „основателни опасения“ относно китайските инвестиции в САЩ

...
Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо каза, че има
Коментари Харесай

Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо каза, че има „основателни опасения“ относно китайските инвестиции в САЩ, тъй като те са свързани с националната сигурност.

„Трябва да бъдем истински относно тези опасения“, каза Раймондо пред Дана Баш от CNN в интервю за „Състоянието на Съюза“ на CNN.

„Така че доколкото китайските инвеститори, купувайки земеделска земя, купувайки американски бизнес, подкопават националната ни сигурност, тогава трябва да го спрем.“

Министърът на търговията пътува до Пекин и Шанхай миналата седмица, за да обсъди търговските връзки между САЩ и Китай, предизвикателствата, пред които е изправен американският бизнес и областите за потенциално сътрудничество. Раймондо, която е първият министър на търговията на САЩ, посетил Китай от години, прекара времето си в опити да възстанови комуникацията с китайските си колеги.

Докато говори на събитие на Американската търговска камара в Шанхай, секретарят призова американския бизнес да продължи да инвестира в Китай в сряда, дори след като каза, че някои американски фирми са нарекли втората по големина икономика в света „неподходяща за инвестиране“.

Раймондо също така се опита да убеди китайските служители, че Съединените щати не се стремят да се отделят от китайската икономика или да я задържат.

„Лично аз разговарях с повече от 100 бизнес лидери в САЩ в редица индустрии“, каза Раймондо пред Bash. „И аз ги попитах „какво трябва да се опитвам да направя тук?“ И това, което те казаха, беше отворена линия за комуникация, за да можем да се занимаваме с решаването на проблеми.“

Раймондо добави: „Това е, което успях да постигна, което според мен е много важно. Ако не можете да говорите по структуриран начин за истински търговски проблеми, нямате шанс да разрешите тези проблеми.

Тя каза на Баш, че определено количество инвестиции е добро за търговията, но администрацията на Байдън е „бдителна да не допуска китайски инвестиции в САЩ, които смятаме, че вредят на нашата национална сигурност“.

Китайският министър на търговията Ван Уентао каза, че Пекин също е готов да работи с Вашингтон, добавяйки, че двустранните икономически отношения са важни не само за двете страни, но и за останалия свят.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР