Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо и нейният китайски

...
Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо и нейният китайски
Коментари Харесай

САЩ и Китай водят търговски разговори, но различията остават

Министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо и нейният китайски сътрудник показаха предпочитание да подобрят комерсиалните условия сред двете страни в понеделник. Раймондо стартира посещаване в Пекин, целящо стопляне на охладнелите връзки, само че нито една от страните не наподобява склонна да направи отстъпки по главните претенции на другата, обобщава диалозите Асошиейтед Прес.

Раймондо се причисли към други американски високопоставени чиновници, в това число, които посетиха Китай през последните три месеца. Те показаха оптимизъм за възстановяване на връзката, само че оповестиха, че няма прогрес във връзка с технологиите, сигурността, правата на индивида и други разногласия, които сринаха връзките до най-ниското им равнище от десетилетия.

От своя страна държавното управление на китайския водач Си Дзинпин желае да съживи интереса на задграничните вложители към Китай, до момента в който се пробва да се оправи със задълбочаващия се стопански спад.

Пекин е подготвен да работи дружно за " поощряване на по-благоприятна политическа среда за по-активно съдействие " и " усилване на двустранната търговия и вложения ", сподели министърът на търговията Ван Вентао пред Раймондо. Той не даде детайлности за вероятни начинания.

Раймондо сподели, че двете страни работят върху установяването на " нов продан на информация " за " по-последователно свързване ".

" Изключително значимо е да имаме постоянни стопански връзки ", сподели тя. " Вярвам, че можем да реализираме прогрес, в случай че сме директни, открити и практични. "

Пекин по военни, климатични и други въпроси през август 2022 година като възмездие за на тогавашния ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси . Управляващата комунистическа партия, че самоуправляващата се островна народна власт е част от нейната територия и възразява непознати държавни управления да реализират публични контакти с Тайпе.

Държавната преса отразява позитивно американските визити в Пекин, само че Китай не дава индикации, че може да промени комерсиалната, стратегическата политика, политиката за достъп до пазара и други политики, които безпокоят Вашингтон и неговите азиатски съседи.

Преди да отлети от Вашингтон, Раймондо сподели пред кореспонденти, че търси " действени, съответни стъпки ", с цел да " продължи напред " в областта на комерсиалните връзки, само че не даде детайлности. Тя сподели, че е реалист и че " провокациите са обилни ".

Посещенията се организират според по време на среща през ноември предходната година в Индонезия.
 Байдън назова Си Дзинпин деспот
Байдън назова Си Дзинпин деспот

Си Дзинпин е обезпокоен от случая със шпионския балон

През юни държавният секретар по време на посещаване, което беше, откакто. Китайският водач прикани Вашингтон да промени политиката във връзка с Тайван и други въпроси и отхвърли настояването за обновяване на съдействието сред военните.

Миналата седмица, в деня, в който беше оповестено визитата на Раймондо в Пекин, Вашингтон извади 27 китайски компании от черен лист , който лимитира достъпа до американски технологии.

Решението " може да е помогнало се смажат колелата за пътуването на Раймондо ", споделиха Ана Аштън и Кайли Миликен от Eurasia Group в отчет.

Това допуска, че Вашингтон " реализира непретенциозен, само че измерим прогрес с Пекин във възобновяване на лимитираната връзка сред държавното управление ", пишат Аштън и Миликен. " Посещението на Раймондо може да докара до спомагателен прогрес. "

Основно недоволство на Китай са рестриктивните мерки за достъп до процесорни чипове и други американски технологии, които заплашват да попречат на упоритостта на Пекин да развива изкуствен интелект и други промишлености. Съединени американски щати постановиха тези ограничавания от съображения за сигурност. Тези ограничавания засегнаха тежко водещата високотехнологична компания на Китай " Хуауей ". Вашингтон също убеди Нидерландия и Япония да се причислят в блокирането на китайския достъп до принадлежности за произвеждане на усъвършенствани чипове.

" По въпросите на националната сигурност няма място за компромис ", само че по-голямата част от американско-китайската търговия " не включва опасения за националната сигурност ", сподели Раймондо на Ван. " Ангажирам се с насърчаването на търговията и вложенията в тези области, които са в наш съвместен интерес. "

Раймондо отбрани тактиката за " понижаване на риска " на администрацията на Байдън, която се пробва да усили вътрешното произвеждане на полупроводници и други високотехнологични артикули в Съединени американски щати и да сътвори спомагателни източници на доставки, с цел да понижи възможностите за разстройства. Пекин разкритикува това като опит за уединяване на Китай и възпрепятстване на неговото развиване.

" Няма за цел да попречва икономическия напредък на Китай. Ние имаме вяра, че мощната китайска стопанска система е нещо положително ", сподели Раймондо пред Ван. " Искаме здравословна конкуренция с Китай. Разрастваща се китайска стопанска система, която играе по разпоредбите, е в интерес и на двете страни. "

Ван Вентао посети Вашингтон през май. Правителството на Съединени американски щати предложения външния министър Ван И във Вашингтон, само че проектите за това не бяха оповестени.

Раймондо също би трябвало да се срещне с премиера на Китай Ли Цян, както и с други публични лица.

През юни Байдън добави 59 китайски компании, в това число военни реализатори и производители на полупроводници, към лист с организации, в които на американците е неразрешено да влагат.

Миналата седмица Вашингтон утвърди продажбата на оръжие на Тайван за 500 милиона $, в това число съоръжение за следене за осъвременени изтребители F-16.
 Китай упрекна Съединени американски щати, че стопират развиването му
Китай упрекна Съединени американски щати, че стопират развиването му

Това е първа по рода си толкоз остра и координирана позиция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР