Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков представи приоритетите

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков представи приоритетите
Коментари Харесай

Министър Цеков представи екипа си и приоритетите на ведомството

Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков показа целите и екипа си по време на брифинг във ведомството.

По думите му една от главните функционалности на министерството е да основава условия за развиване на страната за евроинтегриране. Контролът на разходване на средствата, които годишно са към 2,8 милиарда също е значима задача, както и наваксване в изоставането на районите и добра съгласуваност със съседите и резистентност на вложенията. 

" Министерство на регионалното развитие обичайно дофинансира общините. Новото е, че това ще става на програмен принцип, при ясни критерии, след конкурентен метод. За задачата ще се построи специфичен фонд, който ще започва 2024 година ", разясни министърът и добави, че управническата стратегия е съсредоточена към транспарантно разходване на средства освен за пътна инфраструктура, само че и за подкрепяне на общините. 

Той разгласи, че водомството има намерение да подписа анекси с общините, които са стартирали планове, с цел да се дофинансират, само че процесът ще се прави поетапна и ще стартира след приемане на бюджета.

" Имаме тежко завещание по поддръжката на републиканската пътна мрежа. България няма магистрална съгласуваност със прилежащите страни и даде образец с Гърция, Румъния, Сърбия. Магистрала " Хемус " и автомагистралата от Видин до Кулата не са приключени, а до края на годината може да се построи сред Видин и Мездра ", уточни Цеков.

" Ще бъдат построени и автомагистралата сред Видин и Монтана. Не е розово ситуацията и на " Струма " и особено Кресненското дефиле. Има два контракта - първият не е влезнал в действие, а вторият може да не се утвърди от Европейска комисия, защото имаме утвърждение единствено за еднопосочен път с 2 ленти. В момента се работи за 2 ленти. Ние считаме, че това не е сполучлив вид, както заради сигурност, по този начин и за екологията. Ние ще предложим за второ трасе по източния скат на Кресненско дефиле ", добави той.

Той сподели още, че автомагистрала " Хемус " е различен проблем. Инхаусът е предоставен срещу закона, а превъзлагането без Закон за обществените поръчки също е незаконно. Тези контракти могат да бъдат прекъснати по правосъден ред. Въпросът е вероятен ли е този метод. За 1 година е можело да се скапват договорите, само че е пропуснат периода. На този стадий главния проблем е по какъв начин да се изпълнят тези контракти или да се разтрогнат заради несъблюдение. За задачата е основана работна група, която до месец ще излезе с решение. Моето виждане е, че публичният интерес е да се строи " Хемус ", само че законно и транспарантно, акцентира още Цеков.

Пътното поддържане е друга значима активност, върху която се спря районният министър. Досега това е ставало посредством рамкови съглашения, които са станали нарицателни, защото са употребявани за съществени поправки, а не за поддръжка. Служебният кабинет е упълномощил контракт за към година с стеснен бюджет за спешни поправки. През февруари служебният кабинет е оповестил поръчка за 4 милиарда контракти за 4 години.

Цеков е обезпокоен от това, че тези поръчки през юни преждевременно са били оценени на всички предложения с избор на реализатор, само че на финала е единствено един.

" Предвид тази прибързаност насрочих одит, който да установи редица пороци. Текущият ремонт е софтуерно елементарен и заради тази причина си мисля, че би трябвало да бъде главен аршин най-ниска цена, а не да се разказва технология за пълнене на фуги или косене на трева. Одитът установи, че няма ясна методика за оценка на критериите. Нарушени са 7 процедури по Закон за обществените поръчки и има условия за непрозрачно разходване на средства. На тази база с решение от 14 юли са прекъснати всичко поръчки на служебния кабинет. Следващата седмица ще бъдат оповестени нови поръчки за зимно поддържане при единствен аршин най-ниска цена, разгласи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР