Министърът на правосъдието Надежда Йорданова изпрати писмо до Комисията за

...
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова изпрати писмо до Комисията за
Коментари Харесай

Министър Йорданова отказа да се яви в КПКОНПИ

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова изпрати писмо до Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), с което отхвърля да се яви в отговор на писмото-покана от ведомството за "вземане на пояснения от жители ". Тя аргументира решението си с това, че "не е налице законно-обоснована причина за това ", оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването.
 
По-рано денем Антикорупционната комисия предложения за чуване на следващия ден правосъдния министър Надежда Йорданова. От уеб страницата на комисията излиза наяве, че мотив за това е инспекция за съществуването в Министерство на правораздаването на сигнали против основния прокурор Иван Гешев. 
 
"Министърът на правораздаването в границите на своите пълномощия взаимодейства с всички органи в границите на закона, сезира и спомага на същите, когато са налице законово-предвидените учредения за това ", написа в отговора си министър Йорданова.
 
"Мотив за призоваването ми е позоваване на нормата на член 41 от Правилника за устройството и активността на КПКОНПИ. Предвид събитието, че същата се съдържа в подзаконов нормативен акт, с който се плануват процесуални господарски пълномощия на органите, по смисъла на член 16, алинея 2 от Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество /ЗПКОНПИ/, за приканване в служебни пространства, то тя се явява оскъдна и не следва да породи правно деяние. Делегацията на член 23 от ЗПКОНПИ не включва и обективно не може да включва първично контролиране на правни връзки, чиито получатели са трети лица, разнообразни от служащите и чиновниците на КПКОНПИ, заради което е незаконосъобразна ", се обяснява в писмото. 
 
На 31 януари т.г., след сезиране от изказвания в медиите на министъра на правораздаването Надежда Йорданова, КПКОНПИ стартира инспекция за съществуването в Министерството на правораздаването на сигнали против основния прокурор Иван Гешев. Изискани са заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация от министър Йорданова. 
 
До сегашния миг изисканите материали не са изпратени от Министерството на правораздаването в дирекция "Противодействие на корупцията ", съгласно пълномощията - по глава Девета и член 6, алинея 1, т. 7 от ЗПКОНПИ. Поради това до министър Йорданова е изпратена покана за явяване в дирекцията на следващия ден, 8 февруари, за изясняване на обстоятелствата по направените от нея изказвания в медиите. 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР