Министърът на правосъдието Надежда Йорданова е внесла предложението за промени

...
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова е внесла предложението за промени
Коментари Харесай

Правосъдният министър внесе в Министерския съвет предложението за промени в Закона за съдебната власт

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова е внесла предлагането за промени в Закона за правосъдната власт в Министерския съвет. Това заяви тя на своята Facebook страница в сряда вечерта.

Предложението беше оповестено за публично разискване в края на януари. Промените в него са част от правосъдната промяна, към която партиите от ръководещата коалиция се сплотиха още при започване на договарянията за държавно управление.

Предложените промени са да се закрият Специализираният углавен съд, Апелативният профилиран углавен съд и съответните им профилирани прокуратури. Законопроектът урежда статуса на работещите в тези институции съдии и прокурори, както и приключването на висящите каузи при съблюдаване на правилото за непроменяемост на състава.

"Демократичната общност е във война с модела на превзетата страна. Това е борба, която поведоха жителите през 2020 година на площадите. Това е борба, която продължаваме малко по малко по пътя към връщане на чувството за правдивост в българското общество ", написа Йорданова.

Още едно предложение в законопроекта планува анулация на “кариерните бонуси ” за членовете на Висшия правосъден съвет, основния контрольор, инспекторите от Инспектората към Висшия правосъден съвет, както и административните ръководители и техните заместници.

"Трябва да бъде прекъснато това незаслужено предимство за кариерно израстване - кариерното израстване на магистратите следва да зависи само и единствено от работата им точно като магистрати ", споделя още Йорданова.

След като бъде утвърден от Министерския съвет, законопроектът ще бъде импортиран в Народното събрание.

Спецсъдът и прокуратурата заработиха при започване на 2012 година Инициативата за основаването им беше на първото държавно управление на ГЕРБ. Впоследствие спецправосъдието беше описвано като "бухалка на властта ".

По отношение на кариерните
бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет сега разпоредбите подсигуряват на правосъдните кадровици връщане на по-висока служба в системата след приключване на мандата им или предварителното му преустановяване.

Редица адвокати, както и съсловната организация Съюзът на съдиите в България подлагат на критика този метод като “отплата ” от страна на политическата власт за услуги, осъществявани от кадровиците на правосъдната власт. С измененията в Закон за съдебната власт се предлага това състояние да бъде отстранено.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР