Министърът на правосъдието на Бразилия е замесен в голям скандал.

...
Министърът на правосъдието на Бразилия е замесен в голям скандал.
Коментари Харесай

Нагласени ли са процесът и присъдата за корупция на бивш бразилски президент?

Министърът на правораздаването на Бразилия е забъркан в огромен скандал. Лични известия на Серджо Моро изтекоха в медиите и провокираха подозрения в безпристрастността, морала и етиката му, съобщи БГНЕС.
Преди да стане министър, Моро беше арбитър. Той ръководеше " делото на века " в Бразилия, в което през 2017 година беше махленски в корупция някогашния президент Лула да Силва.
Изтеклите известия на Моро са до прокурора по това дело. Въпреки че съдията е задължен да е неутрален във връзка с обвиняването и отбраната, Моро пращал на прокурора указания за фокуса на обвиняването, темпото на поднасяне на доказателствата и поредицата от задания за проверяващите екипи.
Съобщенията са пращани посредством кодираното мобилно приложение " Телеграм ", което се употребява от " Ислямска страна " за рекрутиране на симпатизанти. Както Серджо Моро, по този начин и прокурора по делото настояват, че в изнесената връзка няма нищо нелегално.
Правосъдната комисия на Сената в Бразилия изпрати призовка на Моро, който ще дава пояснения пред сенаторите.
Социалистът Лула да Силва не беше позволен до миналогодишните президентски избори, поради неоправдателната присъда издадена от Серджо Моро. Проучванията на публичното мнение тогава посочваха, че той е отпред измежду претендентите за нов президент. В негово неявяване президент стана крайнодесният някогашен боен Жаир Болсонаро, който назначи Серджо Моро за министър на правораздаването.
Хакнатите известия бяха оповестени от проверяващия уебсайт Интерсепт (The Intercept). Очакват се и още разкрития, тъй като от уеб страницата оповестиха, че са получили голямо количество данни за скандалното дело за корупция " Автомивка ", което раздруса политическия и финансов хайлайф в Бразилия.
Един от консервативните вестници в Бразилия към този момент изиска оставката на Серджо Моро. В позиция на редакцията на " Естадо де Сао Пауло " се споделя, че напускането на поста е най-малкото, което би трябвало да направи Моро.
Съдията от Върховния съд на Бразилия Жилмар Мендес сподели, че оповестените известия могат да бъдат употребявани за наказателно дело против Серджо Моро. Според Мендес, макар че хакването на персонални известия е нелегално, има метод събраните доказателства да бъдат вкарани в съда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР