Министърът на правосъдието изпрати на председателя на Венецианската комисия Клер

...
Министърът на правосъдието изпрати на председателя на Венецианската комисия Клер
Коментари Харесай

Йорданова изпрати на Венецианската комисия мерките за търсене на отговорност от Гешев


Министърът на правораздаването изпрати на ръководителя на Венецианската комисия Клер Бази Малори пакет от законодателни ограничения, предвиждащи основаване на настоящ механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор при данни за осъществено закононарушение, оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването.

Проектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, в осъществяване на поетите задължения от България по националния План за възобновяване и резистентност, бе обществено показан на 20 юли тази година.  Според графика, посочен в Плана, промените би трябвало да станат настоящо право във второто тримесечие на 2023 година, което е неизменен ангажимент на страната.

Министър Йорданова нееднократно акцентира, че преди да бъдат показани за утвърждение от кабинета и импортирани за гласоподаване в Народното събрание, измененията ще преминат основната „ инспекция “ на Комисията за народна власт посредством право на съдебна експертиза (Венецианската комисия), дала многочислени рекомендации през годините в тази сфера. Още през 2009 година по делото „ Колеви “ Европейският съд по правата на индивида в Страсбург уточни, че в България на процедура е налице справедлива неспособност при данни за закононарушение основният прокурор да бъде разследван и да му бъде търсена наказателна отговорност. През 2022 година, след няколко месеца дейна работа в Министерство на правораздаването, пакетът от законодателни промени е подготвен.

В писмото на министър Йорданова до Клер Бази Малори се споделя: „ Сътрудничеството ни с Венецианската комисия е основен стадий от осъществяването на промените в региона на върховенството на закона, които станаха част от Плана за възобновяване и резистентност на България. Като част от Плана България се ангажира да одобри законодателни промени за въвеждане на правосъден надзор върху отхвърли на прокурора да образува следствие, да подсигурява успеваемостта на наказателното произвеждане и усъвършенства отчетността и търсенето на наказателна отговорност от основния прокурор. Своевременното осъществяване на този стадий е приоритет на българското държавно управление. “

Пакетът от законодателни промени, в превод на британски език, се препраща на Комисията от Министерство на външните работи. Освен механизма за търсене на наказателна отговорност от основния прокурор и правосъдния надзор върху отводите за формиране на досъдебно произвеждане, се плануват също ясни правила за обявяване на материали от настоящи следствия при цялостно вземане предвид на презумпцията за невиновност (забранява се разгласяването на данни от специфични разследващи средства), въвеждането на законово условие в парламентарната квота на Висш съдебен съвет да не бъдат избирани настоящи прокурори и следователи като мярка за ограничение на фактическата власт на основния прокурор върху съвета и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР