Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори пред петчленен състав на

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори пред петчленен състав на
Коментари Харесай

Правосъдният министър оспори отказа на ВАС да гледа избора на Сарафов

Министърът на правораздаването Атанас Славов оспори пред петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли да бъде прегледана жалбата му против избора на Борислав Сарафов за и.ф. основен прокурор.

Това оповестяват от ведомството.

Славов упорства петчленният състав да анулира определението на тричленен състав на Върховен административен съд и да върне делото за ново разглеждане на първа инстанция всъщност. Алтернативно министърът желае петчленният състав на съда самичък да се произнесе всъщност, като разгласи за незначително решението на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), с което Сарафов бе определен за изпълняващ функционалностите основен прокурор и да върне преписката за изговаряне, към този момент от пленума на Висш съдебен съвет.

Или, в случай че втората инстанция одобри, че прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет е способена да избира краткотраен основен прокурор, да анулира решението за Сарафов и да върне преписката за ново разглеждане и изговаряне от колегията.

Прокурорската гилдия избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността на изключително съвещание на 16 юни т.г., часове след оповестяването на президентския декрет за освобождение на Иван Гешев като основен прокурор на Република България.

Министърът на правораздаването оспори това решение пред Върховен административен съд и посочи, че то е отвън компетентността на прокурорската гилдия и следва да се направи от пленума на Висш съдебен съвет, който избира основния прокурор.

Пред първата инстанция на съда Славов уточни и че не са спазени разпоредбите за привикване на съвещание на прокурорската гилдия, не е имало обществено обявяване и разискване на претенденти, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника. 

Тричленният състав на Върховен административен съд обаче остави жалбата без разглеждане с претекста, че министърът няма юридически интерес да оспорва този избор.

В новата си тъжба Славов е безапелационен: ползата му е налице. Сред изтъкнатите причини за това е особената конституционна роля на министъра на върховен държавен орган, овластен да реализира взаимоотношението на изпълнителната със правосъдната власт, който взе участие в кадровата политика за магистратите в държавен интерес.

Именно поради това си качество министърът може да прави оферти за назначение, повишение, намаление, пренасяне и освобождение на съдии, прокурори и следователи, в това число за назначението и освобождението на ръководителите на висшите съдилища и на основния прокурор, се припомня в жалбата.

При избора на Борислав Сарафов той е бил лишен от опцията да упражни пълномощията си и има юридически интерес да се обърне към съда, декларира министърът.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР