Министърът на правосъдието Атанас Славов коментира изслушването в комисията на

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов коментира изслушването в комисията на
Коментари Харесай

Правосъдният министър вкара нова интрига в спора за Гешев

Министърът на правораздаването Атанас Славов разяснява чуването в комисията на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи LIBE на основния прокурор, което се състоя през вчерашния ден. По думите му чуването на Гешев е трябвало да продължи половин час, само че е траяло едвам 15 минути.

„ Нашето, на министерството на правораздаването, трябваше да е 30 минути, а продължи един час ”, сподели Славов, който се е присъединил онлайн, с цел да запознае комисията с решението и причините на Висшия правосъден съвет за отстраняването на основния прокурор.
-->
„ Председателстващата беше доста сюрпризирана, че при висяща процедура, той е решил да отиде. Създаде се чувство, че наличието му е наложително, при висяща процедура. Дори госпожа Инт Велт му сподели: „ Ама по какъв начин по този начин сте тръгнал, в случай, че има висящо произвеждане ”, преразказа Славов.

Относно изказванията на Елена Йончева за „ значими и смущаващи обстоятелства ”, Славов сподели, че двете чувания са били разграничени. „ Чух някакви неща. Но значимото е не да се основава чувство, че има нови и нови разкрития, а да се работи и има нови обвинителни актове ”, счита Славов.

Запитан дали, откакто е чул чуването, чака да има разкрития, свързани с корупция по високите етажи на властта, Славов разяснява, че „ най-големият проблем на управлението на прокуратурата, изключително по времето на Гешев, е селективното включване и изключване ”.

„ Когато решат - работят. Видяхме свръхактивното в последните седмици. А какво правеха в миналите 4 години. Този въпрос му беше и заложен по време на чуването ”, сподели Славов.

„ Основният акцент на комисията беше: „ Защо чак в този момент? ". Няма рационален отговор на този въпрос ”, сподели Славов.

Запитан кой ще извършва функционалностите на Гешев, до момента в който се избере нов основен прокурор, министърът изясни, че наследникът би трябвало да се дефинира от пленума на Висш съдебен съвет, тъй като той избира по принцип основен прокурор. Не е моя работа да споделям кое да е това лице, значимото е да няма никакви подозрения във връзка с интегритет и професионализъм, с цел да стартира да връща доверието в институцията.

Като човек, който ще ръководи тези съвещания, не желая да влизам в конкретика, отхвърли той да отговори на въпрос дали това би трябвало да е някой от актуалните заместници на Гешев.

Още предходната година считах, че има евентуално и по-сериозни и по-тежки условия за отстраняването на Гешев. В настояването на Надежда Йорданова имаше даже индикация за реализирането на състав на закононарушение. Има съществени данни, които би трябвало да бъдат разследвани значително. Механизмът към този момент е в действие. Ако е към този момент някогашен основен прокурор, тогава би следвало да се приложи общия механизъм, изясни Славов.

Трябва да се задейства процедурата по желание на арбитър, само че първо би трябвало да бъде разгласен листата на съдиите, които са се съгласили да бъдат адхок прокурори, това би трябвало да стане до дни. Министерство на вътрешните работи би трябвало да дефинира кои ще са проверяващите служители на реда със заповед на министъра.

Той описа, че ще насрочи независимо съвещание на Висш съдебен съвет, на което да се изследват механизмите и опити за напън върху членове на съвета или представители на правосъдната система. Не бива да има никакво подозрение върху високия интегритет и професионализъм в членовете на съвета, безапелационен бе Славов.

Нямал съм опция всъщност с Пеевски да разисквам в елементи конституционни промени, само че е значимо в Народното събрание да има необятно единодушие. Това е комплициран развой, който допуска диалози, изясни министърът.

Не съм възлюбил Движение за права и свободи, когато седнал съм с тях на една маса, просто по този начин изисква процесът, добави Славов.

В плана на Демократична България и Политическа партия, в чието писане съм взел участие аз, е непокътната фигурата на основния прокурор, само че с доста по-малки пълномощия. Направена е стъпка към децентрализиран модел, основният прокурор не е на върха на пирамидата, а е просто административен началник, описа още Славов. Аз не съм окончателно против това да няма основен прокурор, в противен случай - откакто една институция се е натоварила толкоз доста отрицателно, може би би трябвало да минем напред, добави той. Нямало проблем такава смяна да се направи от нормално Народно заседание.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР