Министърът на отбраната Тодор Тагарев е на петдневно работно посещение

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев е на петдневно работно посещение
Коментари Харесай

Самолети F-16, машини Страйкър, помощ за Украйна. Какво ще обсъжда Тодор Тагарев в САЩ

Министърът на защитата Тодор Тагарев е на петдневно работно посещаване в Съединени американски щати, което стартира вторник. Планираните му срещи на американска земя включват диалози с представители на производителите на изтребителите F-16 и бойните машини " Страйкър " .

Визитата му стартира два дни, откакто Тагарев за следващ път стана от партии в ръководството и опозицията. Повод за тях станаха неизпратени предложения от Министерството на защитата до депутатите за освещаването на бойните флагове на Богоявление.

Тагарев ще посети заводите на Lockheed Martin в Южна Каролина, където се за българските Военновъздушни сили (ВВС) F-16 . Първите изтребители би трябвало да бъдат доставени в България през 2025 година

Министърът ще се срещне и с представители на General Dynamics Land Systems (GDLS). Това е производителят на бойните машини на пехотата " Страйкър ". Договорът за покупката на 198 бойни и спомагателни машини сред България и Съединени американски щати година

Визитата е продължение на почналия през септември 2023 година стратегически двустранен разговор. Тогава външният министър Мария Габриел и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се договориха си в защитата, сигурността в Черно море, върховенството на закона и битката с дезинформацията.

Тагарев има планувани срещи в Министерството на защитата, Държавния департамент, Съвета за национална сигурност, Конгреса на Съединени американски щати и Агенцията за съдействие в защитата.

Сред тематиките, които ще разисква българският министър, с изключение на двустранното военно съдействие, са помощта за Украйна , сигурността в Черно море , интеграцията на Западните Балкани в евроатлантическите структури, както и укрепването на Източния фланг на НАТО .

Програмата за визитата включва и срещи с представители на неправителствени организации като фондация „ Джеймстаун “ и Атлантическия съвет. Тагарев ще беседва и с президента на Националния университет по защита (National Defence University) генерал-лейтенант Майк Плен .

Посещението на Тагарев става на фона на блокирана военна помощ за Украйна от републиканците в Конгреса на Съединени американски щати. Във вторник немският канцлер Олаф Шолц прикани сътрудниците си от Европейския съюз да окажат по-голяма военна поддръжка тази година на Украйна против пълномащабната инвазия на Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР