Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви днес, че

...
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви днес, че
Коментари Харесай

Шефът на Пентагона: Партньорството с Египет е основен стълб от ангажимента ни към Близкия Изток

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин съобщи през днешния ден, че партньорството сред Вашингтон и Кайро в региона на защитата е " главен дирек " от уговорката на Вашингтон по отношение на Близкия Изток, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. Остин насочи това обръщение в " Туитър ", откакто дойде в египетската столица и беше посрещнат от висши военни чиновници.
Още по темата
Очаква се Остин да организира диалози с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и други високопоставени чиновници, преди да отпътува по-късно през днешния ден за Израел. Предишните му спирки по време на обиколката включваха Йордания и Ирак. Вчера той бе на необявено посещаване в Багдад, дни преди 20-ата годишнина от водената от Съединените щати инвазия в страната, довела до свалянето от власт на Саддам Хюсеин.

Египет е един от най-големите получатели на американска икономическа и военна помощ в Близкия Изток и дълготраен съдружник на Вашингтон в района. Но през последните няколко години американските законодатели се пробват да слагат приемането на тази помощ под изискване, че е налице възстановяване и реформиране на човешките права в страната.

Откакто пристигна на власт през 2013 година, държавното управление на Ас Сиси предприе огромни репресии против опозиционерите, вкарвайки хиляди хора в пандиза. Властите се насочиха освен към ислямистки политически съперници, само че и към продемократични деятели, публицисти и онлайн критици.

" Партньорството в региона на защитата сред Съединени американски щати и Египет е главен дирек на нашия ангажимент към този район ", написа Остин в " Туитър ". " Тук съм, с цел да засилим координацията си по основни въпроси и да търсим опция за задълбочаване на дългогодишното ни двустранно партньорство с Египет ", добави той.

През последните години Египет изигра значима роля в посредничеството при сключването на голям брой съглашения за преустановяване на огъня сред израелските и палестинските водачи. Посещението на Остин идва в миг, когато насилието на окупирания Западен бряг доближи най-високите си равнища от години насам, отбелязва АП.

Понастоящем Съединени американски щати и Египет вземат участие и в договаряния за превъзмогване на продължителните рецесии в Либия и Судан.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР