Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прогнозира пред журналисти възможност за

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прогнозира пред журналисти възможност за
Коментари Харесай

Каракачанов: Преговорите със САЩ за нов изтребител могат да приключат през юни

Министърът на защитата Красимир Каракачанов предвижда пред публицисти опция за привършване на договарянията със Съединени американски щати за нов изтребител през юни, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Би следвало да сме се ориентирали към края на договарянията ", сподели той в отговор на въпрос за договарянията с американската страна за придобиване на нов изтребител Ф-16 блок 70 за българските Военновъздушни сили.

Когато те получат утвърждението от техния Конгрес, следва да ни показват план за контракт, по който ние също ще разясняваме, сподели Каракачанов. По думите му, мине ли се през Конгреса, процедурата става по-бърза.

Министърът обясни, че процедурата в Съединени американски щати планува, когато бъде направено предлагането до Конгреса, той да реши до каква сума ще позволи на държавното управление да подписва контракти. Каракачанов изясни, че нормално практиката е Конгресът да гласоподава по-голяма сума. Ако сега приказваме за цената, утвърдена от българския парламент - 1,8 милиарда лв., няма да се учудя, в случай че американският парламент гласоподава по-голяма сума, само че това не значи, че това ще бъде цената на контракта. Става въпрос за един задатък, който се дава, с цел да може, при пораждане на възможни спомагателни претенции от наша страна, да бъдат изпълнени, изясни Каракачанов. Американският Конгрес би трябвало да позволи тази договорка и да й даде таван - до какви пари най-много може да се продаде американско въоръжение на България, каквато е практиката по отношение на всички страни. Логично е, в случай че договарянията и от страна на другите две министерства, както и от страна на Министерство на външните работи, не престават с тази активност, до началото на юни американският Конгрес да е дал своя вот това позволение. После договорът да бъде показан в България за последно разискване и да се стигне до неговата ратификация, сподели Каракачанов.

Министърът подсети, че договарянията от страна на неговото министерство към този момент текат и той е разговарял с разнообразни американски представители, измежду които и на производителя " Локхийд Мартин ". Но посочи, че другата част от работата би трябвало да бъде свършена от икономическото и финансовото ведомство - става въпрос за периодите и метода на заплащане, както и за индустриалното съдействие. Каракачанов е изразил пред американските сътрудници мнението ни, че оптималната част от поддръжката на самолетите желаем да се прави в България. А също и че не може да се излиза доста отвън гласуваните от Народното събрание 1,8 милиарда лв., както и че заложеният период за доставка от 24 месеца може да бъде отложен най-много с една година.

Пилотите, които ще бъдат обучавани на новите Ф-16, не са избрани, това към момента не е почнало като процедура, изясни министърът на защитата пред членовете на отрасловата парламентарна комисия, където през днешния ден пристигна, с цел да отговори на настоящи въпроси.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР