Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е предложил процедурата по преговорите

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е предложил процедурата по преговорите
Коментари Харесай

Каракачанов иска намаляване на цената на изтребителите

Министърът на защитата Красимир Каракачанов е предложил процедурата по договарянията за новите изтребители да се води от четирима министри - на финансите, стопанската система, военния и външния министър откакто тя мине през Народното събрание. Това разгласи той след посрещането на българския контингент в Плевен.

Според него цената на изтребителите би трябвало да бъде понижена и въпросите, на които Съединени американски щати не са дали отговор с аргумента, че е класифицирана информация, следва да получат отговор.

" На доста от въпросите с техническите параметри не са подадени отговори, с аргумента, че решението се взима от конгреса на Съединени американски щати и заради обстоятелството, че информация се подава след започване на договаряния ", по този начин министърът аргументира предлагането да се стартират договаряния за превъоръжаване с F16 от Съединени американски щати.

Kаракачанов посочи, че най-малко 5-6 значими въпроси са без отговор досега. Той добави, че след края на депутатската почивка ще стане ясно дали предлагането му ще бъде подкрепено от Народното събрание.

По думите му на 9 януари отчетът би трябвало да бъде прегледан и в случай че държавното управление поддържа констатациите, националното заседание да даде мандат на държавното управление да договаря.

Министърът чака да има консенсус по въпроса за самолетите и да се направи най-хубавият избор за бойната авиация.

Тогава съгласно него следва да се направи предложение, в случай че офертата дава отговор на нашите ползи, да има предложение за сключване на контракт и ратификацията му в националното заседание.

Според Каракачанов, в случай че не се отговори на изискванията, имаме право да преговаряме по-късно и със идната страна, чиято оферта важи 12 месеца.

По отношение на това дали не е проблематично да се пипа закрепената цена за самолетите в плана за капиталов разход, тъй като тогава и други компании, които оферират да вземем за пример " Юрофайтър " и " Рафал " биха могли да влязат във финансовата рамка, Каракачанов разгласи, че от това той схваща цената да се смъкна надолу.

Припомняме, през вчерашния ден от " Локхийд Мартин " още веднъж в изказване, разпратено и до медиите, увериха, че изтребителите F-16 са най-хубавият избор за страната ни.

В последния работен ден преди Коледните празници комисията към МО по желание на нов изтребител за българската войска приключи работа с отчет с рекомендация за F-16. Самият отчет не е безапелационен и предлага още диалозите по офертите да продължат. Въпреки това той бе импортиран в Министерски съвет, следва да отиде и в Народното събрание. Комисията предлага и смяна на методиката за избор на изтребители.

До 1 октомври в Министерството на защитата три страни внесоха офертите си за общо четири вида бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

В последната работна седмица от предходната година и Gripen, и Локхийд Мартин усъвършенстваха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от главните тематики, на които бе отдадена визитата на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Джон Съливан у нас. Преди това обаче стана ясно, че Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребителите в период.

Държавният глава Румен Радев остро разкритикува отчета на комисията към МО като " успех на лобизма ".

В отговор на думите му Каракачанов изиска да разбере кого засяга президента когато приказва за лобизъм при избора на изтребител за военновъздушните ни сили.

Периодично обаче се разменят обвинявания сред Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и предоставяне на тежест към някоя от офертите. Румен Радев прикани премиера, министрите и националните представилите да запазят радиомълчание, до момента в който тече работата на междуведомствената комисия, образувана да направи оценка и разбор на постъпилите предложения по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР