Министърът на отбраната Атанас Запрянов взе участие в заседание на

...
Министърът на отбраната Атанас Запрянов взе участие в заседание на
Коментари Харесай

Министър Запрянов: България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за укрепване на отбранителните способности на Украйна

Министърът на защитата Атанас Запрянов взе присъединяване в съвещание на Съвет „ Външни работи " през днешния ден, 22 април, в Люксембург. Министрите на външните работи и министрите на защитата на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) разискаха експанзията на Русия против Украйна. Министър Запрянов удостовери решимостта на страната ни да продължи да оказва военна помощ на Украйна, докато е належащо. „ България ще продължи да поддържа напъните на Европейски Съюз и НАТО за обезпечаване на Украйна с цялата нужна техника, образование и създаване на потенциал за подсилване на отбранителите й качества " - уточни министърът.

Той осведоми за доставената военна помощ през миналата година, която продължава и през актуалната. На базата на неотдавна осъществен обзор ще бъдат избрани спомагателни количества ненужно въоръжение, което ще се достави на Украйна.

В рамките на Военната задача на Европейски Съюз в поддръжка на Украйна страната ни е подготвена да обезпечи образование на своя територия на пехотни подразделения и бойни санитари. Вече се обезпечава образование по британски език на украински военнослужещи.

„ Европейският инструмент за мир е значим политически инструмент, който би трябвало да продължим да използваме в поддръжката си за Украйна ", акцентира министър Запрянов. Той дефинира военната поддръжка, предоставена от складовите наличия на държавите-членки на Европейски Съюз, като работещ метод в отговор на неотложните потребности на Украинските въоръжени сили. В същото време, министърът на защитата акцентира, че за дълготрайната поддръжка на Украйна основна роля ще има взаимното придобиване посредством публични поръчки, обвързвано с индустриалния потенциал на отбранителната промишленост. Във връзка с новата Европейска стратегия за отбранителна промишленост, предвиждаща наред с другите ограничения и финансови тласъци от европейския бюджет, той прикани за използване на приобщаващ метод с включване на отбранителните промишлености на всички държави-членки.

Министър Запрянов приветства смисъла на дълготрайните задължения на Европейски Съюз към Украйна в региона на сигурността и защитата, които ще допринесат за укрепването и устойчивостта на страната и в следвоенния интервал.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР