Министърът на околната среда и водите Нено Димов и директорът

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов и директорът
Коментари Харесай

Проект ще подобрява състоянието на местообитанията в природен парк „Златни пясъци“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и шефът на Дирекция на Природен парк „ Златни пясъци “ Даринка Сарова подписаха контракт за възстановяване природозащитното положение на типове и видове естествени местообитания от мрежата „ Натура 2000 “, които попадат в парка. Общата инвестиция е 107 хиляди лева и е обезпечена от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “.

С осъществяването на плана ще се извършат действия за запазване на Обикновена пърчовка (Himantoglossum caprinum) и Дългоух нощник (Myotis bechsteinii). Ще се усъвършенства положението на предпочитани типове птици, предмет на запазване в предпазена зона “Батова”. В обсега на плана е възстановяване природозащитното положение на Крайречни смесени гори, Панонски гори, Естествени еутрофни езера и други

Общо 32 типа и 4 местообитания ще бъдат подкрепени за възобновяване и поддържане на удобен природозащитен статус. Проектът планува действия за повишение информираността на посетителите на Природен парк „ Златни пясъци “ за консервационно значимите местообитания, растителните и скотски типове.

Природен парк Златни пясъци е най-малкият (13,2 кв.км) от 11-те естествени паркове в страната. Намира се на 17 км североизточно от гр. Варна. Разположен е паралелно на морския бряг и обкръжава едноименния курортен комплекс. Дължината на парка е 9,2 км, а междинната широчина 1,2 км. Най-високият връх е Чиплак тепе – 269 м, а междинната надморска височина е 110 м. На север парка граничи със с. Кранево, на запад със селскостопански земи, на изток с шосето Варна – Кранево, а на юг със земи от горския и селскостопански фонд.

Идеята за основаване на парк е документирана още през 1915 година Но тя се трансформира в действителност на 3 февруари 1943 година, когато с разпореждане на Министерство на земеделието и държавните парцели част от Държавната гора “Хачука” на повърхност от 2,4 кв. км е оповестена за Народен парк Златни пясъци – вторият разгласен в страната след Народен парк (днес естествен парк) Витоша (1934 г.). Целта при основаването на парка е опазване и отбрана на скъпи растителни и скотски съобщества и присъщи ландшафти.

Когато през 1943 година е разгласен Национален парк Златни пясъци, никой не е предполагал, че точно там след 13 година ще стартира построяването на един от най-големите ни морски курорти. Курортен комплекс Златни пясъци освен се разполага върху тогавашния национален парк, само че и взема името му.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР