Министърът на околната среда и водите Асен Личев е издал

...
Министърът на околната среда и водите Асен Личев е издал
Коментари Харесай

Разтоварването на Vera Su е спряно с разпореждане на министъра на околната среда и водите

Министърът на околната среда и водите Асен Личев е издал " насилствена административна мярка " с която на процедура е спрял дейностите по претоварване на азотния тор (урея) от кораба Vera Su, затънал край местността Яйлата на 20 септември. Мярката е подхваната поради " възникването на непосредствена заплаха от замърсяване на акваторията на Черно море ", написа в известие, публикувано от Министерство на околната среда и водите.

От текста излиза наяве също, че технологията за претоварване на уреята, употребена нощес от Морска администрация, няма нищо общо със съгласуваната по-рано от Министерството на околната среда и водите.

Служители на районната екоинспекция във Варна са установили, че при претоварване на уреята от Vera Su на дребни плавателни съдове, част от товара се е изсипвал в морето. Разсипването беше документирано и в голям брой видеопубликации в обществените мрежи тази нощ.

" Приложеният способ на разтоварване радикално се разграничава от утвърждения от Министерство на околната среда и водите, написа в публикуваното известие. На среща с институциите, виновни за провеждането на aварийно-спасителните дейности, извършена късно през вчерашния ден в Басейнова дирекция " Черноморски регион ", е решено 700 т от насипния товар на кораба да бъде пакетиран в чували по един звук всеки. Пакетираният товар да бъде превозен с баржи при засилени ограничения за сигурност за морската околна среда ".

Този способ, препоръчан от Морска администрация и утвърден от Министерство на околната среда и водите, планува уреята да бъде пакетирана в платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба посредством особено оборудване, а по-късно се придвижват с кран до баржа,, намираща се в непосредствена непосредственост.

На срещата сред експерти от Морска администрация и Министерство на околната среда и водите е било обърнато особено внимание на това, че сред заседналия транспортен съд и баржата би трябвало да бъде опънато платно, което да предотврати вероятно замърсяване. На процедура са приложени радикално разнообразни дейности от утвърдените.

Дейността по претоварване е прекратена до обезпечаване и въвеждане в деяние на технология, при която морската вода в региона на Яйлата да не бъде замърсявана.

Специализираният уебсайт Maritime.bg предава онлайн протичащото се при Яйлата.


Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР