Министърът на образованието в оставка Николай Денков би желал да

...
Министърът на образованието в оставка Николай Денков би желал да
Коментари Харесай

Образователният министър Денков обърна гръб на Радев: Бях дотук! Друг да поема ангажиментите

Министърът на образованието в оставка Николай Денков би желал да отстъпи поста си на нов министър при възможен длъжностен кабинет на президента Румен Радев. Това разяснява той в предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS.

„ Мисля, че би трябвало да потърсим вид за устойчиво политическо наличие в Народно събрание и би трябвало да се положат всички старания да има болшинство в идващия парламент, което да разреши осъществяването на промените. Затова мисля, че е по-добре да се концентрирам върху активността, която би осигурила такова наличие. Миналата година останах в служебния кабинет, защото имаше потребност да се приготви образователната година. Тази година обаче сме много по-добре готови – тъй че – избирам да изляза и различен длъжностен министър да извърши тези задължения ”, съобщи учен Денков в отговор на въпрос би ли приел да остане в нов длъжностен кабинет, назначен от президента Румен Радев.

Той разяснява и дейностите на Асен Василев и Кирил Петков. „ Грешки, когато работиш – постоянно се вършат. Кирил Петков и Асен Василев – и изобщо цялата коалиция, желаеха доста бързо да създадат промени, които са арестувани с години. За мен най-големите проблеми бяха свързани с връзката. Всъщност бяха изпълнени доста действия, които са потребни за страната, в доста сложни и спешни времена. Но те не бяха доста добре обяснени на публиката ”.

По думите му това не било причина за рухването на държавното управление. „ Истинският проблем е, че когато бяха сложени въпросите за правосъдната промяна, за по-строг надзор върху харченето на пари, свързани с огромни инфраструктурни планове – се оказа, че една от партиите в обединението не е подготвена да направи тези стъпка. Това е повода да падне държавното управление, а не грешките на Василев и Петков ”.

Според Денков всеки опит да се сътвори устойчиво държавно управление – има смисъл. „ Докато има вяра тези старания да се осъществят – би трябвало да се продължи. Както с първия мандат – сана ясно, че с управлението е доста мъчно да се реализира единодушие. Защото във всеки един миг то сподели, че е способно да блокира процеса. Как тъкмо госпожа Нинова, като притежател на мандата, си показва да организира договарянията в идващите дни – не знам. Но дано да направи тези старания и в случай че не успее – отиваме на избори ”, уточни той.

Образователният министър в оставка направи и равносметка на постигнатото от екипа му по време на мандата му. „ Със сигурност има няколко действия, които си коства да се упоменат. Едната е ресурсното обезпечава на системата. Става дума за повишението на учителските заплати, само че и за безплатните детски градини, които са към нашето министерство. Бих загатнал и двукратното нарастване на докторантите, които не бяха пипани над 10 години ”.

В Народно събрание са били признато два доста значими закона – единият от които е деполитизация на системата за предучилищно и учебно обучение. „ Това е една нова разпоредба, която трансформира коренно метода, по който се организират състезанията за шефове на учебни заведения. Сега те ще държат в един ден изпит… както са матурите в учебно заведение. Те ще могат да показват и тактиките си за развиване на учебното заведение обществено. Убеден съм, че това ще промени метода, по който се заемат тези позиции ”.

За предлагането междусрочната почивка да бъде удължена той акцентира: „ Това, което стана ясно през миналата образователна година е, че този един почивен ден сред двата периода – е изцяло непълен. И възпитаници, и учители са изтощени в края на първия период. Затова предходната година дадох 4 изключителни почивни дни. Затова взехме решение да не подхващаме този риск и още в календара за тази образователна година заложихме тези неучебни дни, с цел да могат и децата, и учителите да си починат и да влязат свежи във втория период ”.

По мотив онлайн образованието на фонa на новата вълна от COVID-19 Денков предложи: „ Според мен правилото би трябвало да остане същият – оптимално присъствено образование без значителен риск за здравето на децата, тази година сме доста по-подготвени, променихме метода и за втория период нямахме затваряне на учебни заведения на национално равнище. Имаме проби за седем поредни цикъла на тестване – в случай че се стигне до този краен вид. Имаме всичко належащо, с цел да стартираме обикновено образователната година ”.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР