Министърът на образованието на Германия призова за преразглеждане на практиките

...
Министърът на образованието на Германия призова за преразглеждане на практиките
Коментари Харесай

Германия преразглежда обмена на студенти с Китай заради страх от шпионаж

Министърът на образованието на Германия прикани за преразглеждане на практиките за продан на студенти с Китай с претекста, че има " нараснал риск от теоретичен шпионаж " от страна на китайски студенти, които идват да учат в Германия с цялостни държавни стипендии.


„ Китай става все по-конкурентоспособен и е последователен противник в региона на науката и проучванията “, сподели Бетина Щарк-Ватцингер в изявление, оповестено в Mediengruppe Bayern.

Министърът приветства решението на университета Фридрих-Александър (FAU) в Бавария, който постоянно си партнира с немската промишленост в проучвателен планове към този момент да не приема китайски студенти, чието само финансиране идва от Китайския съвет за стипендии (CSC), който е държавна институция.

Според скорошни отчети, оповестени в Deutsche Welle и платформата за следствие Correctiv, получателите на тези стипендии би трябвало да подпишат клетва за преданост към китайската страна или рискуват да бъдат съдени. Според Щарк-Вацингер решението на немския университет е стимулирано от „ осъзнаването, че свободата на мнение и научната независимост, заложени в Конституцията на страната, не могат да бъдат изцяло извършени от получателите на стипендии на CSC заради изискванията на техните стипендии, в които съществува и нараснал риск от теоретичен шпионаж “.

В средата на юли Германия втвърди метода си към Китай, публикувайки тактика от 64 страници в отговор на „ по-настоятелния “ Пекин, което провокира гнева на китайските управляващи. Документът, обхващащ политиката за сигурност, както и икономическото и научно съдействие, беше артикул на няколкомесечни разногласия в немското държавно управление по отношение на тактиката му по отношение на Китай.

В четвъртък немският канцлер Олаф Шолц написа в Туитър, че Берлин е " реагирал на Китай, който се е трансформирал и е станал по-настоятелен ", и че държавното управление му желае да понижи икономическата взаимозависимост от Пекин в сериозни области.

Пекин отговори, че новият метод ще " изостри раздялите " в света.

По-твърдата линия на Берлин провокира страхове в немската промишленост, която става все по-зависима от Китай. Корпоративни колоси като Volkswagen и Siemens през последните месеци обрисуваха тактики за напредък, които разчитат главно на китайския пазар./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР