Министърът на образованието Красимир Вълчев даде една година гратисен период

...
Министърът на образованието Красимир Вълчев даде една година гратисен период
Коментари Харесай

Министър Вълчев даде година гратисен период на основното училище в Поликраище

Министърът на образованието Красимир Вълчев даде една година гратисен интервал на главното учебно заведение в горнооряховското село Поликраище и даде обещание да не го закрива. След митинга тази заран на локалните хора в отбрана на учебното заведение, просветният министър се срещна с тях следобяд.

Основното учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ в село Поликраище ще отвори на 15 септември, макар решението на Общинския съвет в Горна Оряховица за неговото закриване. Училището ще го има, само че с условия, които би трябвало да бъдат изпълнени за една образователна година, уточни на среща с локалните хора просветителният министър Красимир Вълчев. "Те би трябвало да запазят или да усилят децата, да покачат просветителните резултати. Това, което се е случило – вторичната сегрегация, отчасти да бъде преодоляно. Ще откажем предлагането на Общината, тъй като в последните години това ни е политиката ", изясни министърът.

Красимир Вълчев уточни, че е отказал в последните години закриването на 8 учебни заведения, а Министерството е дало в допълнение 100 милиона лв. за дребни учебни заведения и такива с централизация на деца от уязвими групи.

Пет часа преди идването на просветния министър в село Поликраище жителите му излязоха на митинг против решението на Общинския съвет в Горна Оряховица за закриване на главното учебно заведение в обитаемото място. Те изпратиха протестна подписка с 1 200 подписа до Министерството на образованието, с която упорстват учебното заведение да бъде непокътнато.

Основното учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ в село Поликраище се закрива с решение на общинските съветници в Горна Оряховица, тъй като в образователното заведение учат единствено 33 деца от три села, а локалните хора изпращат децата си на учебно заведение в околните два града.

„ Искаме си учебното заведение, хората ще запишат децата си тук”, обявиха локалните хора. „ Селото е живо и не е редно да остава без учебно заведение “, настояват те. „ Би трябвало да с избави. Това е учебно заведение на два века “, настояха хората.

По време на митинга за малко беше затруднено придвижването по основния път Русе – Велико Търново. До произшествия не се стигна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР