Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков и

...
Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков и
Коментари Харесай

Министърът на образованието и науката откри фотоволтаичния парк на УНСС

Министърът на образованието и науката проф. доктор Галин Цоков и ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров откриха фотоволтаичния парк на УНСС. В тържественото прерязване на лентата взе участие и проф. доктор Генка Петрова, заместник-министър на образованието и науката и ръководителя на Съвета на ректорите акад. проф. дмн Лъчезар Трайков.

„ УНСС е първият интелигентен университет в България! И нещо още по-важно, това е университетът, който изпреварва университетската общественост във връзка с инфраструктурата, залените сили, устойчивото развиване. Ще загатна единствено един факт - 630 тона въглеродни излъчвания ще бъдат спестени на годишна база от това, което през днешния ден откриваме като фотоволтаични системи. Ако всички български университети и учебни заведения вкарат такива системи, представете си какъв огромен запас е това за понижаване на въглеродните излъчвания на България ", сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков като поздрави ректора и управлението на Университета, че те първи са поели тази самодейност, с която 50 % от електрическата енергия ще се създава от фотоволтаичната апаратура и ще могат да освободят запаси за възстановяване на качеството на образованието на студентите.

„ Фотоволтаичният парк на УНСС e част от програмата на университета за енергийна успеваемост и политиката ни за стабилно развиване. Новото оборудване е естествено продължение на напъните ни в посока енергийна самостоятелност и зелена стопанска система, което дава добавена стойност както за нашия университет, по този начин и за околната среда и обществото. Годишно няколкостотин дървета ще бъдат спестени от тази фотоволтаична апаратура, няколкостотин тона въглища няма да бъдат изгорени в атмосферата ", сподели при откриването ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров и акцентира: „ Благодарим и за помощта и поддръжката на Министерството на образованието и науката, което започва част от нашите дейности с програмата „ Умен дом ", която включва освен фотоволтаици, включва ръководство на осветлението и на отоплението и климатизация ".

Финансирането на плана е по ЕСКО контракт с „ Прострийм груп " и е за близо 3 милиона лв.. При този вид контракт Университетът не заплаща сумата за осъществяване на публичната поръчка, а разноските се изплащат през цената на електрическата енергия. Двата фотоволтаични парка в УНСС са построени върху покрива на Университета и новоизградения съвременен закрит паркинг.

Производителността на оборудването на паркинга е 293 MW/h на година, а на покривното пространство 657 MW/h на година или общата продуктивност на двете централи е 950 MW/h на година. Инвестицията се изплаща от икономията на ел. сила, която обезпечават централите. Двете централи икономисват на годишна база 630 т въглеродни излъчвания.

Сред формалните посетители беше цялото ректорско управление на УНСС, включително помощник-ректорът проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, който има най-голяма заслуга за реализирането на плана, изпълнителни шефове на енергийни сдружения, представители на изпълнителите на плана, както и университетския състав на Университета за национално и международно стопанство.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР