Министърът на младежта и спорта на Украйна Вадим Гутцайт обвини

...
Министърът на младежта и спорта на Украйна Вадим Гутцайт обвини
Коментари Харесай

Украйна обвини МОК в двойни стандарти заради руските спортисти

Министърът на младежта и спорта на Украйна Вадим Гутцайт упрекна Международния олимпийски комитет (МОК) в двойни стандарти поради проекта спортисти от Русия и Беларус да бъдат позволени на олимпийските игри в Париж през 2024. МОК заяви, че ще спортисти от двете страни да вземат участие като неутрални.

" Какво се промени? Нищо не се е трансформирало. МОК първо им забрани да вземат участие, в този момент се пробват да им разрешат. Има избрани двойни стандарти ", сподели Гутцайт, който е президент и на олимпийския комитет на Украйна.

Президентът на МОК Томас Бах няколко пъти, че съветските и беларуските спортисти не може да бъдат спрени от присъединяване. Санкциите против двете страни ще бъдат разисквани на съвещанието на изпълкома на МОК във вторник в Швейцария.

 Олимпийският съвет на Азия поддържа връщането на съветски спортисти Олимпийският съвет на Азия поддържа връщането на съветски спортисти

Гутцайт съобщи, че би трябвало да има " съществени критерии " за установяването на неутралността на спортистите, които ще получат право да вземат участие.

" Не може просто да кажат: " Ние сме за мир " и това е. Ако критериите са доста слаби, за какво Русия беше осъдена предходната година? Ситуацията единствено се утежни. Все повече украинци са убити и още украински територии са окупирани. Има паники за въздушни набези всеки ден, градовете ни са бомбардирани, убиват още хора. Изобщо не разбираме каква е повода МОК да стартира полемика за повдигане на възбраната за съветски и беларуски спортисти ", сподели Гутцайт.

сподели, че олимпийските игри не може да предотвратят войните, само че може да " решат проблеми като строят мостове ".

Гутцайт обаче счита, че е невероятно политиката и спорта да се разделят: " Ние нямаме живот в Украйна, няма условия за естествени тренировки и за подготовка за олимпийските игри. В същото време руснаците имат всички условия за тренировки и надпревари. Те спят през нощта, ние не. "

 МОК посъветва английското държавно управление да почита автономията на спорта МОК посъветва английското държавно управление да почита автономията на спорта

Въпреки че МОК желае връщането на спортисти от Русия и Беларус като неутрални, решението за това остава на интернационалните федерации в обособените спортове.

В четвъртък Световната атлетика заяви, че възбраната за спортисти от двете страни остават. Вдигнато беше единствено наказването на Русия за систематичните допинг нарушавания, само че съветските спортисти нямат право да вземат участие в интернационалните надпревари поради войната. Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу съобщи, че дейностите на Русия в последната година единствено са " втвърдили неговата увереност ".

" Искам да благодаря на Себастиан Коу и целия ръб на Световната атлетика за поддръжката, разбирането и солидарността с нас освен на думи, само че и с дейности ", сподели Гутцайт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР