Министърът на културата Велислав Минеков е потърсил подкрепата на Обединените

...
Министърът на културата Велислав Минеков е потърсил подкрепата на Обединените
Коментари Харесай

Остров край Созопол става световен център на изкуствата

Министърът на културата Велислав Минеков е потърсил поддръжката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за превръщането на остров Св. Св. Кирик и Юлита край Созопол в международен център на изкуствата. Това е станало на среща на Минеков със Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, ексклузивен и пълномощен дипломат на ОАЕ у нас, състояла се през днешния ден в Министерството на културата.   

Минеков е отбелязал, че ще се радва при реализирането на този план да има поддръжка и от ОАЕ и по-специално – от филиала на музея “Лувър ” в Абу Даби, защото новият културен обект на о. Св. Св. Кирик и Юлита ще носи изключителна добавена стойност освен на Созопол, Черноморския район и България, а и на Европа и света. По думите на министър Минеков включването на ОАЕ в плана би било явен знак за наличието на Емирствата на международната карта на културното завещание.

България и ОАЕ ще подпишат Меморандум за съгласие за подсилване на общественото, културното и икономическото партньорство, с помощта на който може да се засилва работата по превръщането на остров Св. св. Кирик и Юлита в международен център на изкуствата.

От българска страна в диалозите в Министерството на културата взе участие шефът на дирекция “Международно съдействие, европейски стратегии и районни действия ” Нели Македонска, а Алнуайми е придружаван от доктор Мохамед Елбакари, политически и стопански анализатор в посолството.



По време на срещата министър Минеков и Алнуайми регистрираха обичайно отличните двустранни връзки сред България и Обединените арабски емирства, а също означиха и големия капацитет за задълбочаване на контактите и по-специално – тези в региона на културата и на изкуствата.

Министър Минеков и дипломат Алнуайми доуточниха последните детайлности по идното напълно скоро сключване на Меморандума за съгласие сред Департамента по просвета и туризъм на Абу Даби и Министерството на културата на България. Целта на документа, който ще бъде със период на деяние пет години, е да се реализира взаимно съдействие и поддръжка за съществуващите стратегически партньорства сред страните, както и да се открият механизми за съдействие, ориентирани към поощряване на устойчивото развиване. Това ще бъде реализирано посредством разпространение и развиване на културните промишлености на България и ОАЕ, както и разширение на културните ни връзки. На основата на Меморандума страните ще предизвикват вложенията на обществения и частния бранш в културата, с необикновен акцент върху създаването и осъществяването на взаимноизгодни планове в региона на културата. Страните ни ще си сътрудничат и посредством обезпечаване на образование и продан на специалисти.

Минеков уточни, че Меморандумът ще даде опция за реализиране и на по-активен културен продан, като да вземем за пример реципрочно показване на изложения на модерни създатели, а също и на исторически артефакти.

От своя страна дипломат Алнуайми означи със удовлетворение отличните културни, политически и стопански връзки сред България и ОАЕ, като увери, че взаимната работа сред страните ни продължава интензивно. Той изрази вяра диалозите да бъдат продължени и по време на бъдещо посещение на министър Минеков в Абу Даби, за което насочи покана.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР