Министърът на културата проф. Велислав Минеков е изпратил писмо до

...
Министърът на културата проф. Велислав Минеков е изпратил писмо до
Коментари Харесай

Минеков: Ще пресуша блатото в Народния театър

Министърът на културата проф. Велислав Минеков е изпратил писмо до шефа на Народния спектакъл „ Иван Вазов “, с което желае информация за договорите на компаниите с външно финансиране, с които театърът работи. Искането му обаче е получило отвод от Васил Василев. „ Дори единствено това е мотив за последна дисциплинарна мярка “, безапелационен бе Минеков на конференция, на която бе обиден въпросът с брожението в първата ни натрупа, откакто основният режисьор Александър Морфов се разгласи срещу наличието на политически фигури в театъра и надраска вратата на пиарката Велислава Кръстева.

Министърът сподели, че ще изчака още малко да завърши назначената от МК инспекция на театъра, която не е единствено финансова, само че и ще прегледа новите назначения, както и случаите на освободени или принудени да изоставен актьори и различен личен състав, откогато Василев е на поста. Минеков обаче не се ангажира със период за привършване на инспекцията, като посочи, че това не може да стане за ден-два. „ Сега решението е в ръцете на господин шефа. Ако не извади самичък себе си от блатото, ще пресуша това тресавище “, даде обещание министърът на културата.

На въпрос на „ Сега “ какво следва при възможна оставка или освобождение на Васил Василев, проф. Миенков изясни, че идващият класиран в извършения през лятото конкурс би трябвало да заеме длъжността шеф. Той ще бъде поканен за диалог и в случай че откаже, ще бъде плануван нов конкурс. На второ място в извършения по време на мандата на Атанас Атанасов като министър на културата конкурс бе класиран режисьорът Бойко Богданов, който от 1998 до 2006 година бе шеф на Нов трагичен спектакъл „ Сълза и смях “.

На конференцията участваха актьорите Албена Колева и Валери Йорданов, които преди ден стартираха подписка в поддръжка на Александър Морфов, а Йорданов през вчерашния ден изиска и оставката на шефа Василев. Колева настоя министърът да заеме безапелационна позиция, тъй като при създалата се обстановка в Народния спектакъл „ има заплаха да се стигне до крайности “. „ Ако не вие, тогава не знам кой би могъл да постави ред. Ние нямаме потребен ход. Кажете, шефът купува ли си театъра? “, сподели Колева за атмосферата, при която се работи в Народния.

Минеков акцентира, че е заел задоволително ясна позиция: „ Това, което става в Народния спектакъл, е изцяло неприемливо “, разяснява той и добави, че над хората в театъра се правят „ обидни процедури “: след обвиняване, подписано от Василев, режисьорът Морфов е бил привикан на разпит в полицията, а в театъра е извършено заседание, сходно на приятелски съд, с профсъюзни дейци и „ комфортни “ актьори, които са били „ молени “ да се подпишат в поддръжка на шефа или да изоставен. „ За страдание, става дума за принуждение “, на няколко пъти употребява това определение Минеков. Броят на освободените от театъра към този момент е впечатляващ, компенсациите, които са получени, също са впечатляващи, сподели още той.

Актьорът Валери Йорданов посочи: „ Имам лист на хора, които са напуснали “ и описа, че той и сътрудниците му към този момент се опасяват чисто физически от неразборията в театъра. На последното зрелище на „ Хъшове “ паднала стена от декора, по която по-късно той трябвало да се катери, и ранила двама души. Актьорът хъш означи, че до момента не е желал да приказва за себе си, само че откакто вдигнал кръвно 165/110 и кръвна захар 27,3 е решен да си извади здравно и да съди Васил Василев. Той покъртен описа по какъв начин композиторът Слав Бистрев е бил принуден да дава писмени пояснения за какво търси подписката в поддръжка на Морфов и да се извинява на дама от администрацията. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР