Министърът на икономиката обясни каква промяна се готви за отстъпката

...
Министърът на икономиката обясни каква промяна се готви за отстъпката
Коментари Харесай

Министър на икономиката: Готви се замяна на отстъпката от 25 ст. за литър гориво

Министърът на стопанската система изясни каква смяна се готви за отстъпката за гориво: 

Мярката с отстъпка от 25 ст. за литър гориво не е обществена, а по-скоро лобистка. С тази мярка от бюджета на страната - от налозите на всички хора, без значение имат ли коли или не, се финансира " Лукойл ", написа.

Това разгласи служебният министър на стопанската система Никола Стоянов пред бТВ и добави, че се мисли за анулацията й.

Той изясни, че с приемането на мярката единствено за няколко дни цените на горивата са се повишили с повече от 30 ст. и на процедура тя разрешава даже по-високи цени. Компанията пък не се тормози от спад на потреблението, защото страната поема част от цената.

Стоянов посочи, че мярката е удължена към този момент поради зимата и празниците.

" Когато хората свикнат с една мярка, ние не желаеме да я спрем преди да имаме опция. Разбира се, тя е в помощ на жителите. Всяка помощ в тези времена е значима и точно на прага на зимата и при коледните празници ние счетохме, че не е хубаво мярката да бъде спирана. В момента работим по пакет от ограничения. Те на идващ стадий ще я заменят ", уточни той.

По думите му една от готвените промени ще бъде с подоходен аршин. Тя ще е през фонд, в който ще се вземат свръхпечалби от сдруженията. Хората с приходи до 1000 лева ще получават помощи от специфичен фонд, като в регламента, където е и дерогацията, ясно е написано и защо могат да се употребяват отнетите свръхпечалби.

Ще се оказва помощ и на бизнеса, както и за понижаване на потреблението на електрическа енергия, за потребление на възобновими източници.

Стоянов посочи, че ще се мисли не толкоз за помагане през горивата, тъй като сходни уязвими групи надали имат коли.

" Много от тези хора нямат леки коли и те няма да получат помощ, в случай че ние още веднъж, да кажем, компенсираме цена на горива. Напротив, концепцията ще е в духа и на зелената договорка, и изобщо на зеления преход, който вършим, да се подтиква публичният превоз, а не всеки да пътува с персонален автомобил. Помощта ще е под формата и на ваучери за публичен превоз в това число ", сподели министърът.

Той разяснява и дерогацията и опцията още 2 година България да продава модифицирания съветски нефт на страните в Европейския съюз, за които ембаргото е в действие.

" Целта е да защитим българските жители и компании. Не изнасяме бензин. Ние сме в непрекъснати диалози. Тази рафинерия няма по какъв начин сега с краткосрочни решения да бъде захранвана по различен метод и се дава дерогация. Това е, което ни споделя дерогацията ", посочи Стоянов.

Европейски Съюз дава период на страната ни да се оправи с казуса, защото са наясно с него. Дава се време българският пазар да бъде удовлетворен с горива. Най-вече дизел, който е извънредно значим, има остатъчни артикули, които би трябвало и могат да бъдат изнасяни, в това число керосин. 

Министърът бе безапелационен, че военната помощ за Украйна не вкарва страната ни във война.

" Много страни от цяла Европа по този начин оказват помощ на Украйна и не мисля, че някой от тях е във война. Във връзка с решението на Народното събрание държавното управление и по-специално Министерството на защитата доста деликатно проучва това. Бяха взети поради и желанията на украинската страна. И там, където се пресекат в действителност и нашите благоприятни условия, и техните стремежи, това е и което им даваме. Тоест това, с което им оказваме помощ, е нещо доста нужно за тях ", акцентира служебният министър на стопанската система.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР