Министърът на икономиката на Словакия, която разчита на руски газ

...
Министърът на икономиката на Словакия, която разчита на руски газ
Коментари Харесай

Словакия планира да плаща газа на Русия в рубли

Министърът на стопанската система на Словакия, която разчита на съветски газ за към 85% от потребностите си, съобщи, че страната не може да бъде отрязана от съветските газови потоци и в случай че би трябвало да заплаща в рубли, ще го направи, макар че поддържа общата позиция на Европейския съюз.

Русия упорства за заплащане на газа в рубли, само че в петък Европейската комисия съобщи, че европейските компании, чиито контракти за доставка плануват заплащане в евро или долари, не би трябвало да извършват това искане, съобщи "Ройтерс ".

"Газът (потокът) не би трябвало да стопира ", съобщи словашкият министър на стопанската система Рихард Сулик в неделно дискусионно предаване по публичната телевизия RTVS. "Ако има изискване да се заплаща в рубли, тогава ще плащаме в рубли ", добави той.

Сулик добави, че Словакия ще продължи да работи за общ метод с Европейски Съюз.
Тази седмица Словакия съобщи, че държавната газова компания SPP е платила мартенската си фактура за газ в евро, както е планувано в контракта.

Сулик съобщи, че страната към момента разполага с шест седмици, с цел да откри решение преди идващото заплащане за газ, което би трябвало да се извърши на 20 май, само че Словакия не може да остане без доставки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи в петък, че смяната няма да се отрази на разплащанията до края на този месец.

Заплахата от дефицит на газ идва след края на европейския зимен сезон с най-голямо търсене, само че се появява в миг, когато европейските предприятия и семейства към този момент са изправени пред голям скок в цените на силата. прочети повече

Германският министър на защитата Кристин Ламбрехт съобщи в неделя, че Европейският съюз би трябвало да приказва за преустановяване на вноса на съветски газ.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР