Министърът на икономиката Даниела Везиева освободи от длъжност тримата членове

...
Министърът на икономиката Даниела Везиева освободи от длъжност тримата членове
Коментари Харесай

Везиева освободи назначените от ГЕРБ шефове в ДКК

Министърът на стопанската система Даниела Везиева освободи от служба тримата членове на Съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания (ДКК) - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, оповестиха от пресцентъра на Министерството на стопанската система.

Решението е било връчено персонално на изпълнителния шеф Рая Каназирева в офиса на ДКК. Другите двама - Вазов и Софиянска, не са били там и по тази причина не са получили персонално, обясниха от Министерството на стопанската система.

Освободените трима членове на борда бяха назначени през април - в края на мандата на ГЕРБ. Миналата седмица те уволниха втория изпълнителен шеф на изключително съвещание на Съвета на шефовете без нейно познание по нейни думи.

Агенцията по вписванията отхвърли да я освободи с претекст, че съвещанието не е извършено според устава на сдружението. То е било свикано от другия изпълнителен шеф Рая Каназирева, а според устава на сдружението това може да направи или ръководителят на борда, какъвто все още няма, или двама негови членове, излиза наяве от стимулирания отвод на Агенцията по вписванията.

Така все още Ваня Караганева остава единствен изпълнителен шеф на ДКК, а с изключение на нея в борда има единствено още един член - досегашният Чавдар Христозов.

Министърът на стопанската система Даниела Везиева изясни в петък, че сега се организират състезания за избор на нови членове за ДКК, като новите назначения се чака да се случат скоро.

Ваня Караганева беше определена за изпълнителен шеф на ДКК по времето на министър Везиева, а влезе в директорския ръб по времето, когато министър на стопанската система беше Кирил Петков.

Междувременно тримата освободени членове от Съвета на шефовете на ДКК - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, изпратиха писмо до медиите в персонално качество, без да ангажират с позицията си ДКК.

Те оповестяват, че в петък (3.12) следобяд в ДКК е входирано писмо от юриста, с който Ваня Караганева еднолично е договаряла възлагане на основни каузи на компанията и той е декларирал, че се отхвърля от поетия ангажимент за процесуално посланичество и е изискал пълномощията му да бъдат оттеглени. Отстраненото управление припомня, че по две от делата към този момент са се явили негови представители.

С цел изясняване на обстановката с процесуалния представител на ДКК по делата, които води сдружението, в петък – 3 декември, било решено да се свика за 9 декември ново изключително съвещание на съвета на шефовете. Целта съгласно отстранените е била да се откри по какъв начин Ваня Караганева ще провежда отбраната на интереса на сдружението и индиректно на страната по каузи за десетки милиони лв.. В понеделник обаче получили от служебния министър на стопанската система протокол за освобождението им.

ДКК води голям брой каузи, едно от които е обвързвано със собствеността на " Дунарит " и платените 50 млн. лева от русенското оръженийно дружество по негов дълг, който ДКК беше купила през редица цесии от банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР