Министърът на икономиката Богдан Богданов предприема действия за значително намаляване

...
Министърът на икономиката Богдан Богданов предприема действия за значително намаляване
Коментари Харесай

Министър Богданов орязва заплатите на шефовете в държавните фирми, някои получавали по 12 000 лв. месечно

Министърът на стопанската система Богдан Богданов подхваща дейности за доста понижаване на разноските за възнагражденията на директорските бордове на сдруженията под шапката на Министерството на стопанската система и промишлеността, оповестиха от ведомството.
 
С цел излекуване и възстановяване на успеваемостта на работата на държавните предприятия в икономическото министерство са направили разбор на финансовото им положение, в това число и на получените хонорари на всички чиновници. Установено било, че макар множеството управнически проблеми и незадоволителни финансови резултати, управленията на тези предприятия получават извънредно високи хонорари от над 12 хиляди лева месечно.
 
Затова министър Богданов ще понижи доста възнагражденията на шефовете в директорските и надзорните препоръки. Право на това му давал Законът за обществените предприятия и правилника за използване на закона. Освен заплатите ще бъдат орязани и сумите за представителните разноски и методите за тяхното разходване.
 
В някои от сдруженията не престават инспекции на способените органи. При всяка завършила от тях инспекция неотложно ще се подхващат ограничения за премахване на установените нарушавания и излекуване на съответното сдружение, се споделя в известие на министерството.
 
В МИИ ще бъде направена стратегия по излекуване и преструктуриране на обществените предприятия, която ще премине през няколко стадия като се чака процесът да завърши до края на 2023 година Първият стадий започва с ограничение на разноските и непозволеното разходване на средства. На второ място е гарантиране на управническия потенциал в сдруженията. В развой на правене е и обновена бизнес стратегия за интервала 2024-2026 година, както и създаване и въвеждане на система за мониторинг и надзор.
 
Наскоро финансовият министър Асен Василев също разгласи, че има намерение да освети големите разлики в заплащането в обществения бранш. В изявление пред " Дарик радио " Василев разяснява: " Има членове на бордове на държавни предприятия, които след махането на тавана на възнагражденията взимат два пъти и половина заплатата на премиера. Не е обикновено шеф на държавна болница да взима 40-50 пъти над междинното за болничното заведение.
 
Това значи 80 000 лева на месец, имаше и други обществени данни за 30-40 000 на месец ". Той даде образец и с членове на бордове, които без да са изпълнителни шефове взимали от порядъка на 15 000 лева месечно.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР