Министърът на икономиката Богдан Богданов предприема действия за значително намаляване

...
Министърът на икономиката Богдан Богданов предприема действия за значително намаляване
Коментари Харесай

Министър Богданов орязва заплатите на шефовете в държавните фирми

Министърът на стопанската система Богдан Богданов подхваща дейности за доста понижаване на разноските за възнагражденията на директорските бордове на сдруженията под шапката на Министерството на стопанската система и промишлеността, оповестиха от ведомството.

С цел излекуване и възстановяване на успеваемостта на работата на държавните предприятия в икономическото министерство са направили разбор на финансовото им положение, в това число и на получените хонорари на всички чиновници.

Установено било, че макар множеството управнически проблеми и незадоволителни финансови резултати, управленията на тези предприятия получават извънредно високи хонорари от над 12 хиляди лева месечно.

Затова министър Богданов ще понижи доста възнагражденията на шефовете в директорските и надзорните препоръки. Право на това му давал Законът за обществените предприятия и правилника за използване на закона.

Освен заплатите ще бъдат орязани и сумите за представителните разноски и методите за тяхното разходване.

В някои от сдруженията не престават инспекции на способените органи. При всяка завършила от тях инспекция неотложно ще се подхващат ограничения за премахване на установените нарушавания и излекуване на съответното сдружение, се споделя в известие на министерството.

В МИИ ще бъде направена стратегия по излекуване и преструктуриране на обществените предприятия, която ще премине през няколко стадия като се чака процесът да завърши до края на 2023 година Първият стадий започва с ограничение на разноските и непозволеното разходване на средства. На второ място е гарантиране на управническия потенциал в сдруженията. В развой на правене е и обновена бизнес стратегия за интервала 2024-2026 година, както и създаване и въвеждане на система за мониторинг и надзор.

Наскоро финансовият министър Асен Василев също разгласи, че има намерение да освети големите разлики в заплащането в обществения бранш. В изявление пред " Дарик радио " Василев разяснява: " Има членове на бордове на държавни предприятия, които след махането на тавана на възнагражденията взимат два пъти и половина заплатата на премиера. Не е обикновено шеф на държавна болница да взима 40-50 пъти над междинното за болничното заведение. Това значи 80 000 лева на месец, имаше и други обществени данни за 30-40 000 на месец ". Той даде образец и с членове на бордове, които без да са изпълнителни шефове взимали от порядъка на 15 000 лева месечно.

 

Източник " Сега "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР