Министърът на финансите утвърди новите образци на декларации за ползване

...
Министърът на финансите утвърди новите образци на декларации за ползване
Коментари Харесай

И тази година ще има данъчни облекчения за деца

Министърът на финансите утвърди новите мостри на заявления за прилагане на данъчни облекчения за деца и деца с увреждания за 2023 г. съобщават от Национална агенция за приходите.

Декларацията за прилагане на данъчните облекчения за деца по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ и декларация за прилагане на данъчните облекчения за деца с увреждания по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ са публикувани на уеб страницата на приходната организация.

Данъчното облекчение за деца разрешава понижаване на данъчната основа с избрана сума:

6000 лева – при едно ненавършило пълноправие дете;
12 000 лева – при две ненавършили пълноправие деца;
18 000 лева – при три и повече ненавършили пълноправие деца.
Размерът на данъчното облекчение за деца с увреждания е 12000 лева. 
 

Преди да показват нужните документи за прилагане на данъчно облекчение при годишно облагане, родителите би трябвало да ревизират данъчно-осигурителната си сметка. Ако имат неплатени обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване, би трябвало да ги погасят, с цел да се възползват от данъчната отстъпка.

Наличието на отговорности за локални налози и такси, които подлежат на наложително осъществяване и събиране от Национална агенция за приходите, също може да стане причина родителите да не получат данъчното облекчение.
Родители, които през цялата 2023 г. са в отпуск по майчинство, не могат да употребяват данъчните облекчения, защото приходът, който са получавали, е необлагаем. В тези случаи данъчното облекчение може да се употребява от другия родител. 

За прилагане на данъчните облекчения за деца работникът/служителят в срок от 30 ноември до 31 декември 2023 г. трябва да показа на работодателя си:

декларация за прилагане на данъчното облекчение за деца по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ  и/или 
декларация за прилагане на данъчното облекчение за деца с увреждания по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ (образец 2006), както и копие на годно решение на ТЕЛК/НЕЛК на детето. 
писмена декларация, че все още на подаването ѝ пред работодателя няма подлежащи на наложително събиране обществени отговорности или че за данъчната година ще подава годишна данъчна декларация. Вместо да подава спомагателна декларация, родителят може да уточни в Част I на ред 6 на декларацията за прилагане на данъчните облекчения за деца, че няма подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности или че за данъчната година ще подава годишна данъчна декларация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР