Министърът на финансите оправи ясно послание към народа.Няма риск от

...
Министърът на финансите оправи ясно послание към народа.Няма риск от
Коментари Харесай

Министър Велкова: България няма да фалира

Министърът на финансите оправи ясно обръщение към народа.

Няма риск от банкрут на страната, нито от интервенция на Международния валутен фонд и потребност да се тегли нов дълг. Това съобщи пред БНТ служебният министър на финансите Росица Велкова.

Коментарът ѝ бе във връзка изтеклите през вчерашния ден в медиите два сюжета по дълготрайната бюджетна прогноза.

Тя увери, че при недостиг от 3% финансите на страната са постоянни, написа novini.bg.

" Искам да уверя българските жители, че няма риск от банкрут. Държавата не е банкрутирала и няма риск. Няма риск и за валутния ръб.

При изискване, че ние следваме една дълготрайна фискална политика, която е в границите на 3%, тези опасности не са налице. Не може това да е банкрутирала страна при условия, че ние си плащаме постоянно бюджетните заплащания, отговорностите, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 милиарда дълг. Фискалният запас, след заплащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, тъй че това не е банкрутирала страна и няма тези опасности. Тези опасности са при един сюжет, който защото сме служебно държавно управление, ние не би трябвало да променяме и да вършим политика, само че в тази ситуация предлагаме ограничения, с цел да осигурим фискална непоклатимост и да се обезпечат всички заплащания при недостиг от 3% ", обясни Росица Велкова.

Тя добави, че не се цели да изпращаме послания към политическите партии, а моментът е дотолкоз съгласуван с предизборната акция, че според снадки закон за бюджета до края на април би трябвало да бъде импортиран план на закон за държавния бюджет за 2023 година В Брюксел би трябвало да бъде изпратена 3-годишна бюджетна прогноза за 2024 - 2026 година С оглед на внасянето на този проектозакон би трябвало да се слагат на публично разискване данъчните закони. Трябва да се реши какво да е бюджетното салдо и каква да е задачата, посочи Велкова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР