Министърът на финансите Асен Василев запозна във вторник членовете на

...
Министърът на финансите Асен Василев запозна във вторник членовете на
Коментари Харесай

Проектобюджетът на Асен Василев е изправен пред няколко предизвикателства

Министърът на финансите Асен Василев срещна във вторник членовете на парламентарната комисия по бюджет и финанси с главните параметри на проектобюджета за 2023 година. В разпрострат вид тя ще стане ясна едвам, откакто държавното управление одобри обновената средносрочна бюджетна прогноза, която се явява мотивационната част на проектобюджета. Тя евентуално ще бъде оповестена до края на юни, с цел да може през юли бюджета да влезе в Народното събрание и да бъде признат, с всички възможни промени, до края на месеца, когато изтича периода на неотдавна признатия закон за следващото удължение на действието на бюджета за 2022-а.

Основните параметри на макрорамката на направения от Асен Василев проектобюджета са Брутен вътрешен артикул от 184 486 млн. лв., при действителен растеж от 1.8%, средногодишна инфлация от 7.8% и 3% недостиг. Прави усещане, че заложения действителен растеж на Брутният вътрешен продукт е по-висок от прогнозите на Европейската комисия (1.5%) и доста надвишава упованията на Българска народна банка (1%). Самият Асен Василев съобщи, че представянето на българската стопанска система през първото тримесечие е по-силно от предстоящото - растеж от 2%, което прави прогнозата от 1.8% растеж в края на годината изцяло реалистична.

И въпреки всичко в случай, че стопанските системи на главните търговски сътрудници на България (например Германия) към този момент са в криза, a растежа в Европейски Съюз като цяло е едвам 0.3%, това би трябвало да е сигнал за съществени опасности, пред които е изправена и българската стопанска система. Ако растежът на брутния й вътрешен артикул даде съществени отрицателни отклонения от прогнозите на Министерството на финансите, това неизбежно ще се отрази на приходите, а от там и на недостига. Надеждата, че заложеният растеж на Брутният вътрешен продукт може да бъде реализиран, идва от относително слабото орязване на финансовите разноски. Според Василев те са понижени с 1 851 млн. лв. до 8 870 млн. лв.. Въпросът е те да бъдат осъществени, а не да се употребяват като смокиново листо за прикриване на неудачни или не съумели приходни и/или разходни политики и реализиране на невисок бюджетен недостиг.

Според Асен Василев заложеният в проектобюджета недостиг е 4 582 млн. лв., което е 3% от планувания Брутният вътрешен продукт на начислена основа и 2.5% на касова. Важна детайлност е, че за отчетността пред Европейската комисия е значим дефицитът на начислена основа, като върху него, като сподели самият Василев, не въздействат средствата, които получаваме от Европейски Съюз.

Въпросният недостиг, при който е плануван проектобюджета, е с над 7 милиарда лв. по-нисък от този, който бе заложен в проектобюджета на служебното държавно управление. Това понижение, съгласно финансовият министър е реализирано за сметка на нарастването на приходите с общо 3 526 млн. лв. и стесняване на разноските с 3 351 млн. лв.. Постигането на тези цели в приходната и разходната част обаче е изправено няколко провокации, отвън това за постигането на заложения Брутният вътрешен продукт.

При приходите главните източници за тяхното увеличение идват от събирането на 100% дял от държавните сдружения, от които се чакат над 780 млн. лв., а надалеч по-голямата част се чака от повишението на постъпленията от налози, най-много от Данък добавена стойност.

По отношение на дивидентите, събирането им на 100% води до риск от обезкървяване на компаниите. Особено притеснително е писмото, което Асен Василев е изпратил до сътрудника си - енергийният министър Румен Радев. В него Василев декларира, че дивидентът заплатен от Българския енергиен холдинг от 291 млн. лв. е доста под упования. И това съгласно финансовия министър се дължи на забележителните - 1 милиарда лв., разноски за обезценки, които БЕХ е направил. За сведение разноските за обезценки са част от рационалното ръководство на всяко комерсиално сдружение, тъй като те му разрешават да покрива натрупали се загуби от всякакво естество - финансово, софтуерно, пазарно и други А точно БЕХ поради провокациите пред енергетиката се нуждае най-вече от сходни запаси. Да не приказваме, че при високите цени на електрическата енергия точно холдингът бе златната кокошка , която финансираше помощите за цялата стопанска система и популацията. Сега цените на силата паднаха и БЕХ не може да прави сходни облаги, само че министерството на финансите желае да го лиши от заделените запаси.

Подобно обезкървяване е меко казано безразсъдно и може да има нежелателни последствия в дълготраен проект, които да са рискови за икономическата непоклатимост на страната изобщо, изключително на фона на задаващите се потребности от затваряне на остарели мощности, построяването на нови, само че и ремонтът, реконструкцията и обновяването на регулиращи мощности и на електропреносните мрежи. Това са все вложения за доста милиарди, които не можем да избегнем и колкото повече отлагаме, толкоз по-скъпо ще ни костват.

В приходната част най-ключово е повишението на постъпленията от налози. И най-много от Данък добавена стойност, на които се пада главната част на плануваното в проектобюджета нарастване.
 Българска социалистическа партия упорстват за обществените си ограничения - не се знаело дали ще има бюджет
Българска социалистическа партия упорстват за обществените си ограничения - не се знаело дали ще има бюджет

От партията са възмутени че не е признато предлагането им за помощите за децата

" Знаете, че приходите от Национална агенция за приходите от всички налози като се изключи Данък добавена стойност вървяха с нарастване приблизително от 15%, до момента в който тези от Данък добавена стойност с под 6% при изискване, че имаме и инфлация и растеж по отношение на предходната година. Там са и ограниченията по събираемост. В бюджета на служебното държавно управление бяха заложени с 1.5 милиарда лв. по-малко доходи от Данък добавена стойност по отношение на предходната година, като главния срив идваше от Данък добавена стойност от импорт, който на една бюджетна комисия бе пояснен главно с цените на петрола. Разбивката по артикули сподели, че няма стокова група, която да не понижава приходите от Данък добавена стойност от импорт с най-малко 30%. За колите да вземем за пример размерите не понижават, а понижават цените. И в случай че там се подхващат ограничения за начисляване на Данък добавена стойност на действителни цени ще можем да увеличим събираемостта ", изясни Асен Василев.

От думите на министъра наподобява, че казусът с приходите по Данък добавена стойност е по-скоро административен - от Национална агенция за приходите не си гледат задоволително съзнателно работата. Някои данни обаче демонстрират, че свиването на приходите от този най-съществен за бюджета налог се дължи и на фактори, които са отвън активността на данъчните инспектори. Според данните на Министерството на финансите за април 2023 година на годишна база приходите от Данък добавена стойност освен че нямат растеж, само че регистрират понижение.

" Приходите от Данък добавена стойност са в размер на 4 905,3 млн. лева Съпоставени с данните към април 2022 година, приходите от Данък добавена стойност понижават със 143,5 млн. лева (2,8 %). Нетният размер на приходите от Данък добавена стойност от импорт към април 2023 година е 1 921,7 млн. лева, като понижават със 7,0 % (145,0 млн. лева.) по отношение на същия интервал на миналата година. Намалението е най-значително при импорт на горива и смазочни материали, промишлени доставки и транспортно съоръжение ", се споделя в доклада за осъществяването на държавния бюджет. И още в тези фрази се вижда, че не става дума единствено за Данък добавена стойност от импорт на горива. По-нататък се акцентират по-подробно и аргументите за този спад: " Влияние върху постъпленията от Данък добавена стойност от импорт оказват цената на суровия нефт, количествата на внасяните артикули за междинно ползване (черни, цветни метали и др.), курсът на щатския $ по отношение на еврото и други Разглеждайки заявения Данък добавена стойност при импорт по групи артикули , съгласно Класификатора на необятните стопански категории (BEC), през миналите месеци на 2023 година се следи намаляване при всички групи като се изключи групата " Храни и питиета ". Освен това, върху постъпленията от Данък добавена стойност от импорт въздействие оказа и опцията за отсрочено начисляване на Данък добавена стойност от вносител при импорт на артикули от трети страни, в сходство с наредбата на член 167а от Закона за налог върху добавената стойност. Ефектът от използването на този режим към края на месец април 2023 година е неначислен Данък добавена стойност при импорт в размер на 499,6 млн. лева, което е с 65,2 млн. лева по-малко по отношение на същия интервал на 2022 година и се записва спад от 11,6 %. Стоките с най-значителен дял са: руди, шлаки и пепели - 295,2 млн. лева (намаление спрямо 2022 година с 5,8 млн. лева или 1,9 %), мед и произведения от мед - 88,6 млн. лева (намаление с 5,5 млн. лева или 5,8 %) и чугун, желязо и стомана - 41,9 млн. лева (намаление с 30,0 млн.лева, 41,7 %) ".
 Бюджет с 3% недостиг е вероятен, счита Лидия Шулева
Бюджет с 3% недостиг е вероятен, счита Лидия Шулева

Според нея понижените Данък добавена стойност ставки могат да се върнат на 20%

При такива констатации е ясно, че намаляването на приходите не се дължи само на ленивостта на данъчните чиновници. По-скоро сериозните аргументи за това се крият в интернационалната обстановка и надали ще е елементарно да бъдат обезщетени с напъните на администрацията. Още повече в случай че на международните пазари има спад на цените на всички изброени нагоре групи артикули поради пониженото търсене подбудено от стесняване на покупателната дарба и ниската икономическа интензивност

На всичко от горната страна държавното управление е изправено пред съществено предизвикателство с постъпленията от покупко-продажби в страната. Според данните на Министерството на финансите за април 2023 година без значение от инфлацията в страната растеж в тези доходи на процедура няма. А те са най-големият приходоизточник на хазната. " Постъпленията от Данък добавена стойност при покупко-продажби в страната (нето) към април 2023 година възлизат на 2 983,5 млн. лева Сравнени с данните за същия интервал на миналата година постъпленията са близки по мярка. Основната причина за високия размер на заявения за възобновяване Данък добавена стойност е растежът при заявения данъчен заем от експортьори.

Възстановеният Данък добавена стойност на експортьори към 30.04.2023 година е 2 262,5 млн. лева, което е покачване с 350,5 млн. лева (18,3 %) по отношение на същия интервал на миналата година. За интервала при 22 сдружения е регистриран растеж над 10 млн. лева на заявения за възобновяване Данък добавена стойност. Само от тези сдружения заявеният за възобновяване Данък добавена стойност е 760 млн. лева, което е с 584 млн. лева (ръст от над 300 %) повече по отношение на същия интервал на предходната година. Основната активност на тези сдружения е търговията с горива, електрическа енергия, специфична продукция и медикаменти .

Върху приходите от Данък добавена стойност през 2023 година оказват въздействие и признатите от второто полугодие на предходната година ограничения за понижение на ставката на 9 % за централно отопление и природен газ и въвеждане на нулева ставка за самун и брашно, както и нарастването на прага за регистрация по ЗДДС от 50 хиляди лева на 100 хиляди лева от 01.01.2023 година. Тези ограничения водят до загуба на доходи от Данък добавена стойност . ", написа в доклада на финансовото ведомство.
 Депутатите удължиха действието на снадки бюджет
Депутатите удължиха действието на снадки бюджет

Асен Василев не желае препоръки от Има Такъв Народ, както не им дава препоръки по какъв начин се пишат песни

Едва ли министърът на финансите ще се опита да играе със закъснение на възобновяване на Данък добавена стойност. Това ще докара до големи вреди за бизнеса. В същото време Асен Василев съобщи, че ще резервира понижените ставки от 9%, за всички групи артикули (с изключение на естествения газ), чиято годност бе удължена с смяна в Закона за Данък добавена стойност в края на предходната година до края на 2023 година. И това макар констатациите, че тези ставки носят многомилионни вреди за бюджета. Василев се аргументира, че не е добре в средата на годината да се вършат данъчни промени. Истината е, че изобщо не беше добре да се пипат ставките изначално. Те просто трябваше да си останат 20% за всички групи артикули, тъй като понижението им не повлия на цените, само че нанесе вреди на приходите в хазната.

А се вижда, че ограничения за нарастване на приходите по Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната би трябвало да се подхващат и това към този момент не може да става посредством повишаване на покупателната дарба по линия на приходите, защото резултата от такава политика за постъпленията от Данък добавена стойност най-малко към този момент е нулев.

В разходните ограничения също има провокации. Министърът на финансите призна, че орязването на финансовите разноски единствено с 1 851 млн. лв. се дължи на обстоятелството че има доста планове по европейски стратегии, които би трябвало да бъдат завършени и разплатени. Но остава подозрението, че в предопределените за това 8 870 млн. лв. са заложени буфери, които би трябвало да запълнят дупките, които биха се появили от неуспеха на някоя от другите заложени в проектобюджета ограничения. Както прочее служебното държавно управление постъпи предходната година, с цел да регистрира недостиг под 3% от Брутният вътрешен продукт. Но това " достижение " не впечатли никого в Европейски Съюз и в Еврозоната.

Що се отнася до другата мярка за понижение на разноските - свиването на административната прехрана с 1.5 милиарда лв., ще е забавно да забележим тъкмо кои средства ще бъдат орязани. Явно това няма да са парите за хонорари. Финансовият министър съобщи, че всички планувани в началото средства за повишение на приходи ще бъдат непокътнати. В това число и плануваното 125% нарастване на заплатите на учителите и 10% растеж на възнагражденията за чиновниците, които в предходната година не са получили сходен бонус. Ще е мъчно да се реже от разноски за материали и услуги, тъй като цените им набъбнаха предходната година поради инфлация без това нарастване да бе планувано в тогавашния бюджет. Но в този момент тези цени се придвижиха в 2023 година и ще бъде същинско предизвикателство да не бъдат отразени в сметките на ведомствата за тази година.
 Василев дава обещание нов бюджет до края на юли
Василев дава обещание нов бюджет до края на юли

Депутатите удължиха още веднъж бюджета

Едно не може да му се отхвърли на Асен Василев. Той съумя да реализира амбициозната цел да стъкми бюджет с 3% недостиг със опазване на обществените заплащания и без нарастване на налозите, без освен това да употребява плитки финансови еквилибристики. Част от предлаганите от него приходни ограничения са противоречиви като полза и успеваемост, а осъществяването на друга част е под въпрос даже при съществено напрежение на напъните на данъчната администрация . Прокарването на целия този интегриран комплекс от бюджетни политики в неговата целокупност в Народното събрание също единствено по себе си е комплицирана задача. И поради всички тези провокации е мъчно да се предвижда какъв ще крайният резултат. Дано на финала обстановката да не е по-лоша от сегашната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР