Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова е заплашена от санкциите

...
Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова е заплашена от санкциите
Коментари Харесай

САЩ заплашиха президентката на РСМ със санкции

Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова е застрашена от глобите на Съединени американски щати. Тя се закле като държавен глава на Македония, а не Северна Македония, с което президентът наруши Преспанското съглашение и конституцията на личната си страна.

С практическото отказване на Договора с Гърция, Силяновска рискува освен да наруши легитимността на клетвата си и да заплаши европейския курс на страната си, само че и да стане обект на наказания от страна на Вашингтон въз основа на президентски декрет, подписан от президента Джо Байдън през 2021 година - Executive Order 14033.

Съгласно указа, Съединени американски щати могат да блокират активи и транзакции за лица, които нарушават осъществяването на интернационалните контракти, като дейно попречват мира и сигурността на Западните Балкани.

Санкциите се ползват против всяко лице, „ което може да е отговорно или съизвършител, или директно или непряко взе участие в нарушаване или деяние, което попречва или заплашва осъществяването на което и да е съглашение или рамка за районна сигурност, мир, съдействие, взаимно признание, или механизъм за отчетност, обвързван със Западните Балкани, в това число Споразумението от Преспа от 2018 г.; Охридското рамково съглашение от 2001 г.; Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН; Дейтънското спокойно споразумение; Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия " и други.

В Преспанското съглашение, както и в тълкувателното циркулярно писмо на Министерството на външните работи на Северна Македония, категорично се показва, че потреблението на името „ Северна Македония “ е наложително за всички държавни институции и служби, всички организации и структури, които са основани със закон или са финансирани от страната.

Освен това при всеки ход за анулация на съглашението би трябвало да вземе поради, че Северна Македония към този момент е спечелила необратими изгоди от него - участието в НАТО.

БГНЕС напомня, че Преспанският контракт бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Договорът постави завършек на дългогодишния спор за името на Македония сред управляващите в Скопие и Атина.

На подписването участваха специфичният представител на Организация на обединените нации Матю Нимиц, висшият представител за външни работи на Европейски Съюз Федерика Могерини и комисарят за разширение Йоханес Хан.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР