Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на Булгартрансгаз

...
Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на Булгартрансгаз
Коментари Харесай

Енергийният министър инспектира строежа на интерконектора със Сърбия

Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов ще инспектират напредъка на дейностите за създаване на междусистемната газова връзка сред България и Сърбия.

Началото на създаване на интерконектора бе обещано на 1 февруари, като се планува газопроводът да бъде въведен в употреба до октомври тази година.

Проектът планува построяването на ново трасе, което да свърже газопреносните системи на България и Сърбия.

Проектът е с обща дължина към 170 километра от българския град Нови Искър до сръбския Ниш.

На наша територия инфраструктурата е с дължина към 62 километра и включва две газопроводни отклонения – до общините Сливница и Драгоман, което ще разреши и газификацията на обитаемоте места по трасето на тръбата.

Газовата връзка ще бъде реверсивна и ще бъде с потенциал 1,8 милиарда кубически метра газ. Това ще даде опция за диверсификация на доставките на природен газ за района, посредством обезпечаване на нови източници и направления на синьо гориво.

Проектът е подсилен от Европейската комисия и цели да се усъвършенства както интеграцията на газовия пазар, по този начин и конкуренцията сред доставчиците в интерес на бизнеса и семействата.

Българският сектор на интерконектора ще коства към 140 милиона лв. и се финансира посредством лични средства на " Булгартрансгаз ", притеглен финансов запас, както и с пари по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " и Механизма за Свързване на Европа.

Предвижда се газ по тази тръба да потече до октомври тази година.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР