Министърът на енергетиката на Турция Фатих Дьонмез, заяви сензационно, че

...
Министърът на енергетиката на Турция Фатих Дьонмез, заяви сензационно, че
Коментари Харесай

Откриха голямо нефтено находище в Турция

Министърът на енергетиката на Турция Фатих Дьонмез, съобщи сензационно, че новоткритото нефтено находище Чукурова в южната турска провинция Адана ще има до 8 милиона барела нефт.

Забележките на Дьонмез пристигнаха по време на посещаване на находището. Президентът Реджеп Тайип Ердоган първи разгласи положителната вест, че на 28 юни Турция е разкрила находища от нефт на стойност 1 милиард $.

Тъй като кладенците Чукурова-1 и Чукурова-2 са най-плитките в страната, на дълбочина надлежно 430 метра и 358 метра, както капиталовите, по този начин и индустриалните разноски ще бъдат доста ниски, изясни Дьонмез.

Среднодневният рандеман от тези кладенци в ранния стадий на разработка е 100-120 барела. Министърът сподели, че когато бъде създадено находището, прогнозата е за рандеман от към 7,5 милиона-8 милиона барела нефт от това находище, чиято стойност е почти ще е $1 милиард.

Дьонмез разгласи, че са планувани още сондажи в осем кладенеца в близост. Очаква се, общият им брой да доближи до 10 до края на годината.

Усилията за сондиране са част от проекта на държавното управление за понижаване на зависимостта от безценен импорт на сила.

Енергийният турски министър напомни, че единствено преди четири или пет години дневният рандеман на нефт от държавната компания за сондиране и изследване Turkish Petroleum (TPAO) е бил 37 000 барела, само че в този момент надвишава 60 000 барела.

„ През същия интервал добавихме още 70 милиона барела към нашите общи запаси с спомагателни открития “, сподели той.

Тези добавки ще спомогнат за облекчение на вноса на петрол и газ, който е доста висок - 92% за петрола и 99% за природния газ.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР