Министърът на енергетиката на Кипър Йоргос Лакотрипис заяви, че проучвателните

...
Министърът на енергетиката на Кипър Йоргос Лакотрипис заяви, че проучвателните
Коментари Харесай

В териториалните води на Кипър има голямо находище на газ

Министърът на енергетиката на Кипър Йоргос Лакотрипис съобщи, че проучвателните сондажи край южния бряг на острова, съответно, в 6-и Блок на изключителната икономическа зона на Кипър, са дали индикации, че там има огромно находище на природен газ. Това написа електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, представено от " Фокус ".

Лакотрипис заяви, че сондажите, провеждани от консорциум на италианската компания ENI и френската Total, са разкрили „ издължена колона от чист природен газ “, на дълбочина 3800 метра под морското ниво.

Геологическата конструкция на кладенеца е сходна на прилежащото огромно находище Зохр, намиращо се в териториалните води на Египет.

Енергийният министър е прецизирал, че с цел да се дефинира размера на газовия депозит, са нужни още сондажи. Политикът е декларирал още, че това е добър сигнал за другите компании, като ExxonMobil, които имат лиценз за изследване на водите край Кипър, защото към този момент е доказано, че геологическата конструкция на региона е сходна на тази в Зохр.

Италианската ENI излезе със известие, че откритото газово находище е обещаващо.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР