Министърът на електронното управление Божидар Божанов отрече днес да е

...
Министърът на електронното управление Божидар Божанов отрече днес да е
Коментари Харесай

Блокирани ли са сайтовете на ТАСС и РИА у нас? Отговаря министър

Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов отхвърли през днешния ден да е блокиран достъпът в България до уеб страниците на някои съветски медии, измежду които и осведомителните организации ТАСС и РИА Новости.

"Капитал " писа преди два дни, че достъпът до въпросните медии е стеснен от страна на трите български телекома, като това се е случило без публично познание и оповестяване на дейностите. Според телекомите достъпът е спрян, тъй като уеб страниците са част от листата от 45 хиляди адреса, блокирани в края на февруари от Главна дирекция "Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) и Министерството на електронното ръководство (МЕУ).

Божидар Божанов реагира на неверната съгласно него интерпретация, че министерството му е блокирало достъпа до съветски медии.

"Както съм представен и в самата публикация - това не е правилно ", написа Божанов във Facebook. "Лично ревизирах дали адресите на няколко огромни съветски медии и организации не са попаднали в листата със злонамерени адреси, по който работихме с ГДБОП (има по какъв начин това да се случи, в случай че от същите сървъри или мрежи се изследва непозната инфраструктура). Няма ги там ", безапелационен е министърът.

Според него "справянето с дезинформацията е надалеч по-сложно от блокиране на няколко уеб страницата. МЕУ няма пълномощия да блокира наличие, а пълномощията на ГДБОП по Закона за киберсигурност са ясно написани и не включват наличие, използване на наказания и други Действаме напълно в границите на закона ", се споделя още в поста на министър Божанов.

Според написаното в "Капитал " този случай е извънредно стеснителен, "защото е първият опит за пречистване на онлайн наличието в България по политически аргументи. Проблемът не е единствено че се случва, а и че това става по изцяло неразбираема процедура. Не се знае кой е наредил такова нещо, нито за какво и с какви законови учредения. "

"Ясно е, че огромна част от наличието на държавните съветски организации е агитация, само че цензурирането, първо, е властнически инструмент, второ, не може да спре всички канали на осведомителната война и, трето, постоянно може да докара до противоположен резултат ", написа изданието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР