Министърът на електронното управление Божидар Божанов даде нови разяснения по

...
Министърът на електронното управление Божидар Божанов даде нови разяснения по
Коментари Харесай

Министър Божанов даде още пояснения за чипа в личните карти

Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов даде нови уточнения по тематиката за " чипирането " на бъдещите персонални карти, която в последните дни предизвика огромен интерес и оживени мнения в обществените мрежи.  Божанов посочи през днешния ден, че вграждането на чипа в документа за идентичност ще е наложително, само че ползваването му ще е по избор. Оказа се, че желаеме или не, персоналните ни карти би трябвало да имат вграден електронен идентификатор, тъй като това е условие на европейски правилник, признат още през 2018 г. 

Ето какво написа тази заран министър Божанов в профила си във Facebook:

" Вчера след мое изявление се появи заглавие " Чипът в персоналните карти ще е по избор ". Това е правилно по отношение на духа на казаното от мен, само че има потребност от няколко значими разяснения. По предпочитание ще бъде записването на електронен идентификатор (и съответното криптографско удостоверение) за потребностите на електронната идентификация. Всеки ще може да съобщи, че не желае да запише тези данни на картата.

Но физически електронен притежател на информация ( " чип " ), еднакъв с тези в банковите карти, се постанова да има. През 2018 година Европейският парламент и Съветът одобряват Регламент, с който унифицират условията за сигурност към персоналните документи на страните членки. Основно поради страни, чиито персонални документи са ламинирани картончета, които са лесни за подправяне, само че в този правилник вкарват наложително условие в персоналните карти да има електронен притежател на информация, еднакъв с този в интернационалните паспорти.

Министър Божанов изяснява в поста си, че през 2018 година е бил срещу въпросните текстове в оферти Регламент и е " лобирал " интензивно против него, като е писал писмо до всички евродепутати, излагайки експертни причини. Според него смяната е ненужно затруднение и не носи обещаваните изгоди.

Но регламентът е бил признат и страните - членки на Европейски Съюз, са длъжни да го следват, тъй че и у нас чиповете ще ги има. 

" Плюсът е, че и с персонална карта ще може да се минава през електронни гишета по летищата. Електронният притежател на информация не може да комуникира отдалечено, а единствено в непосредствена непосредственост (както банковите карти), също така има особено условие за генериране на инцидентен идентификатор при всеки опти за прочитане, тъй че една карта да се показва по друг метод при всеки опит за прочитане ", изяснява Божанов.

И акцентира: Защитата на данните и правото на избор са водещ принцип при решенията, които ще пробутвам. Електронната идентификация е доста значима за електронното ръководство, само че никога не трябва тя да е наложителна. Ако някой реши да няма такава, а по-късно размишления, с едно вървене до гише ще може да я задейства ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР