Министър Владислав Горанов ще представи резултатите на страната.България най-вероятно ще

...
Министър Владислав Горанов ще представи резултатите на страната.България най-вероятно ще
Коментари Харесай

България чака днес дата за еврото

Министър Владислав Горанов ще показа резултатите на страната.

България най-вероятно ще разгласи през днешния ден формалното си искане да влезе в чакалнята на еврозоната (ERM-2) и да се причисли към банковия съюз, научи “24 часа ”.

Това може да стане на съвещанието на Комисията по стопански и парични въпроси към европейския парламент.

В сряда организация Ройтерс заяви, че писмото с желанията на България към този момент е изпратено, а през днешния ден на среща на 19-те финансови министри от еврозаната и с представители на ЕЦБ ще се обсъдят идващите стъпки за страната ни.

Ройтерс цитира представител на водача на Еврогрупата Марио Сентену, съгласно който в писмото от българските управляващи има и предварителни задължения във връзка с присъединение към ERM-2 и банковия съюз.

Агенцията цитира и неизвестен източник от Европейска комисия, който споделя, че на днешната намира се чака България да получи дата за влизане на чакалнята на еврото. Същите източници настояват пред Ройтерс, че България е поела задължения за укрепване на банковия бранш, включително и да допусне външно наблюдаване над най-големите ни банки. Източници на “24 часа ” от Българска народна банка и от държавното управление обаче са безапелационни, че такива задължения още няма.

Всъщност на срещата през днешния ден ще би трябвало да се посочи каква ще бъде процедурата. Страната ни упорства да кандидаства по едно и също време за чакалнята и за банковия съюз. Становището на Брюксел обаче е, че България първо би трябвало да влезе в банковия съюз, а по-късно в ЕРМ-2.

Министър Владислав Горанов ще показа пред Комисията по стопански и парични въпроси резултатите от българското председателство по ресорнитеза комисията въпроси. Презентацията е в 10 часа българско време, оповестиха от финансовото министерство.

Запознати с проектите на министъра настояват, че поетите задължения в писмото са структурирани по този начин, че да кореспондират с формалните критерии за ЕРМ-2. В уводната му част е разказана политическата, икономическата и финансовата ни непоклатимост в последните три години. Следва отчитане на числовите маастрихстки критерии с ангажимент за твърдото им съблюдаване до 2021 година

По първия от тях се акцентира ценовата ни непоклатимост. Относно условието инфлацията да не надвишава с повече от 1,5%от междинната, регистрирана в трите страни от еврозоната с най-ниско повишаване, се показва, че за 2018 година ще отчетем 1,8%, а проектите са да я задържим на равнища от 2-2,1% до 2021 година Дългосрочният лихвен % ще остане под изискваните 2%. Бюджетният недостиг, който по критериите би трябвало да бъде под 3% от Брутният вътрешен продукт и, ще се свива до 0,5% през 2020г. и до нула за 2021 година Брутният държавен дълг ще е под 60% от Брутният вътрешен продукт, каквото е условието - проектът е към 2021 година той да е към 19%. В писмото се декларира безапелационното ни желание да влезем при курс от 1,96 лева за евро и да го поддържаме най-малко 2 години в чакалнята. Експерти предвидиха за “24 часа ”, че най-големи старания ще трябват с цел да убедим финансовите министри от Еврогрупата, че това е изцяло реалистично. Прогнозата е и за напрегнати диалози към равнището на приходите ни и позволяват, че поради това може да престоим повече от 3 години в чакалнята пред еврото.

Финансовият министър Владислав Горанов ще показа в европарламента настояването на България да се причисли към еврото и банковия съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР