Министър Росен Христов бе посрещнат с пита от местните хораМинистърът

...
Министър Росен Христов бе посрещнат с пита от местните хораМинистърът
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката лично занесе генератори на българите в Болград, Украйна

Министър Росен Христов бе посрещнат с пита от локалните хора

Министърът на енергетиката Росен Христов персонално даде подаяние от 18 генератора в украинския град Болград, където 70% от популацията са етнически българи. Той бе посрещнат от ръководителя на сдружение “Св. св. Кирил и Методий ” Иван Половнюк, шефовете на гимназията “Георги Сава Раковски ” Снежана Скорич, на Центъра за българска просвета Галина Иванова, ръководителя на Болградския областен съвет Михаил Садаклиев и ръководителя на Болградската районна държавна администрация Генадий Бамбура и други

Министър Христов стартира визитата си от гимназията, където учат 500 българчета. В момента образованието там се реализира на смени - 250 деца присъствено, колкото е потенциалът на бомбоубежището, и още толкоз отдалечено. На всеки две седмици групите деца се сменят. “Впечатляващо и респектиращо е, че това учебно заведение, построено със средствата и труда на българските преселници преди толкоз доста години, през днешния ден продължава да възпитава родолюбие и почитание към България ”, сподели Христов. Той прегледа българския културен център, както и църквата. По думите на локалните електричество има единствено два часа дневно в града, а в околните села няма с дни. Те благодариха за помощта и прибавиха, че с изключение на за гореизброените институции, генераторите ще бъдат употребени и за локалната болница.

Дарителската акция бе проведена от Министерството на енергетиката и финансирана от сдруженията към БЕХ. Помощта е в отговор на молбата на сдружение “Св. св. Кирил и Методий ”, гр. Болград, с ръководител Иван Половнюк. Именно той се свърза с Министерството на енергетиката с зов за даване на генератори, защото вследствие на военните дейности огромна част от енергийната инфраструктура е разрушена.

Министър Христов съобщи и подаяние от съдружие Гръцки бизнес съвет в България с ръководител Минко Герджиков, които закупиха лакомства и суха храна за сънародниците ни в навечерието на Коледа.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР