Министър-председателят на Либия Абдулхамид Дбейба подписа две споразумения с министъра

...
Министър-председателят на Либия Абдулхамид Дбейба подписа две споразумения с министъра
Коментари Харесай

Турция и Либия с ключови споразумения в отбраната

Министър-председателят на Либия Абдулхамид Дбейба подписа две съглашения с министъра на защитата на Турция, надграждайки съглашението от 2019 година, което разгневи европейските страни, съобщи Агенция Франс Прес.

Администрацията на Дбейба разгласява изказване, в което се споделя, че покупко-продажбите включват " протоколи за осъществяване на съглашението за сигурност ", подписано през тази година от управляващите в Триполи, които по това време отблъскваха стремително нахлуване от страна на основания в източната част на страната пълководец Халифа Хафтар.

Според съглашението от 2019 година Турция претендира за огромни и евентуално богати на газ региони в Източното Средиземноморие, което провокира остра реакция в Гърция, Франция и Европейския съюз. Малко по-късно доставката на турски безпилотни самолети на основаните в Триполи сили промени хода на борбата, като им завоюва победа над силите на Хафтар, които бяха подкрепяни от Русия и Обединените арабски емирства.

Друга договорка, подписана от Дбейба през днешния ден, има за цел " да усили потенциала на либийските военновъздушни сили, като употребява турския опит ", се споделя в изказването, съпроводено от негови фотоси с турския министър на защитата Хулуси Акар. Дбейба е в Турция, с цел да посети оръжейно ревю.

Последните покупко-продажби се подписват три седмици откакто министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу подписа в Триполи съглашение, позволяващо изследване на петрол и газ в средиземноморския шелф на Либия.

Споразумението беше отхвърлено от съперничещата си администрация в разкъсваната от войната източна част на страната, както и от прилежащ Египет, като и двете страни настояват, че мандатът на Дбейба като либийски министър председател е изминал.

Тази война беше последният огромен кръг от принуждение в дългогодишния спор в Либия, почнал с подкрепяното от НАТО въстание през 2011 година, което смъкна диктатора Муамар Кадафи.

Оттогава страната е измъчвана от различия и през днешния ден две съперничещи си администрации се борят за властта: Дбейба в западната част на страната и държавното управление на някогашния министър на вътрешните работи Фати Башага, номинално подкрепяно от Хафтар, в източната част на страната./БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР