Министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че косовските институции по

...
Министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че косовските институции по
Коментари Харесай

Албин Курти: Има риск от нови нападения в Косово

Министър-председателят на Косово Албин Курти съобщи, че косовските институции по сигурността проверяват възходящия риск от „ образуване на насилствени набези от групировки на структурите на Сърбия в Косово “, заяви вестник „ Коха диторе “. По думите на Курти задачата на такива вероятни дейности би била хвърлянето на виновност върху косовската полиция и представянето ѝ като „ потисническа мощ “ по отношение на сръбското население в Косово.
Прочетете още
Косовският министър председател направи тези изказвания на съвещанието на косовското държавно управление в четвъртък.

На 24 септември група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция в северното косовско село Банска. При нападението беше погубен един косовски служител на реда, а в последвалата престрелка – трима от нападателите. Бившият заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „ Сръбска листа “ Милан Радойчич пое цялата отговорност за събитията, като бе задържан и ден по-късно освободен от сръбските управляващи. Белград отхвърли да е взел участие в организация на нападението или да е знаел за планирането му. 

„ Институциите по сигурността (на Косово) в последно време проверяват възходящия риск от образуване на насилствени набези от групировки на структурите на Сърбия в Косово. Тяхната съществена цел (на нападенията) е обвиняването на косовската полиция и представянето ѝ като потисническа мощ над косовските сърби. За да реализират това, те (сръбските структури) не са сложили таван на цената. Няма да сортират средството (с което да го постигнат). Подкрепата, която терористичната група (нападнала косовската полиция на 24 септември) получи от Сърбия, като ги третира като герои, от една страна, и въпреки това, посредством увеличението на дейностите на армията (на Сърбия) покрай границата с Косово, единствено я насърчи. (Нападателите) желаеха да трансформират действителността на място (в Северно Косово) посредством паравоенни организации, само че не съумяха. Опитаха се да злоупотребят с манастира в Банска, само че не съумяха. Сега е доста евентуално незаконните формирования, спонсорирани от северната ни съседка (Сърбия) в границите на сюжета ѝ за дестабилизация, да злоупотребят с етническите разлики за политически цели. Миналата седмица се навършиха 23 години от свалянето на (бившия сръбски президент Слободан) Милошевич. За тези 23 години властта в Сърбия в никакъв случай не е приличала повече на Сърбия по времето на Милошевич по светоглед, способи, държание и дейности, до момента ", съобщи Курти.

По думите на косовския министър-председател освобождението на Милан Радойчич по-малко от 24 часа след ареста му в Сърбия е „ доказателство и сигнал за евентуално възобновяване на групата (нападатели) и възмездие, тъй като на 24 септември формален и боен Белград се провали “.

„ Има документ, който е пред очите на света и който потвърждава присъединяване на най-малко четири равнища на сръбската страна, като се стартира от президентството, разследващите служби, министерството на защитата и армията, в насърчаването, подготовката и обезпечаването на присъединяване в терористичното нахлуване в село Банска. Това е спомагателен претекст за други (възможни) дестабилизиращи сюжети “, сподели министър председателят на Косово.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР