Министър-председателят на Косово Албин Курти представи предложение от пет точки

...
Министър-председателят на Косово Албин Курти представи предложение от пет точки
Коментари Харесай

Курти предложи план от 5 точки за успокояване на напрежението в Северно Косово

Министър-председателят на Косово Албин Курти показа предложение от пет точки за понижаване на напрежението в Северно Косово, откакто се срещна с посланиците на страните от групата на Квинтета (Quint).


Квинтетът е неофициална интернационална организация, състояща се от Съединени американски щати, Германия, Франция, Италия и Англия.

След срещата с Групата на петте Курти съобщи, че е показал предлагането си от пет точки на интернационалните представители, като се стартира от висшия представител по външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел=

„ Планът от пет точки стартира с върховенството на закона в Северно Косово “, съобщи Курти.

" Престъпните групи би трябвало да бъдат разпознати и неотложно преследвани ", посочи той.

Втората точка от е незабавното евакуиране на всички така наречен " групи за принуждение " и прекъсване на незаконните действия.

В проекта се предлага също по този начин косовската полиция и КФОР или ЕУЛЕКС (мисията на Европейския съюз в Косово) да правят взаимни оценки на сигурността на всеки 15 дни.

" Изразих готовността си за деескалация на обстановката в Севера, за което първата точка е върховенството на закона ". " Европейски Съюз има задача за върховенството на закона в Косово, най-голямата външна задача на Европейски Съюз в границите на политиката за сигурност и защита е ЕУЛЕКС, а къде е по-необходима тази задача, с изключение на в Северно Косово? ", запита косовският министър-председател.

Ако тези условия бъдат спазени, като четвърта точка от предлагането ще последва оповестяването на изключителни избори, оповестява вестник „ Koha “.

Петата точка се отнася до разговора в Брюксел, а Курти предлага Белград и Прищина неотложно да се върнат на масата за договаряния за нормализиране на връзките.

Той съобщи, че би се съгласил с провеждането на нови избори в Северно Косово, само че акцентира, че чака отговори и по-нататъшни полемики с Брюксел по този въпрос.

" Заинтересован съм от провеждането на нови избори в Севера, разбирам, че изборната интензивност е ниска, легитимността в тези общини надалеч не е съвършена, само че не можеш да излезеш на улицата с другарите си с бомби и патрони и да влезеш в общинската администрация. Необходим е избирателен развой. Това е моето предложение въз основа на отговорностите, които имам, и чакам отговор и по-нататъшни договаряния с Брюксел по този въпрос ", сподели Курти.

Той чака от Борел да оцени " готовността " на Косово за взаимна оценка на сигурността в северната част на страната и за осъществяване на нови изключителни избори.

" Не съм споделил, че дефинирам датата. Трябва да се консултираме с всички участници, не ни би трябвало да бързаме, което да ни докара до нов неуспех. Трябва идващият избирателен развой да бъде освен свободен, либерален и обективен, само че и да има предизборна акция ", добави министър председателят. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР