Министър-председателят на Финландия Санна Марин заяви, че страната не отказва

...
Министър-председателят на Финландия Санна Марин заяви, че страната не отказва
Коментари Харесай

Финландия се бои от резки движения, но се заиграва с НАТО

Министър-председателят на Финландия Санна Марин съобщи, че страната не отхвърля да се причисли към НАТО в бъдеще, само че към момента няма да го направи. Според Марин страната постоянно организира военни учения с алианса.

Тя обаче акцентира, че за Финландия главната конструкция за сигурност е Европейският съюз, а не НАТО, тъй че към този момент страната не има намерение да става член на алианса.

„ През последните години се сближихме доста с НАТО и нашата съществена конструкция за сигурност е Европейски Съюз “, акцентира тя, съобщи ТАСС, цитирайки вестник „ Ел Паис “.

Марин също по този начин означи, че Финландия може да се причисли към НАТО в бъдеще, в случай че държавното управление реши да го направи, само че тази опция сега не се разисква.

В същото време министър председателят добави, че контрамерките, подхванати от Москва в отговор на западните наказания, са се отразили на Финландия.

„ Въпреки това нашите (с Русия) търговски връзки не престават. Важно е Европейски Съюз да е обединен, с цел да даде безапелационен отговор, в случай че Русия продължи с експанзията си против Украйна “, сподели тя.

По-рано, на фона на настояванията на Москва за гаранции за сигурност към Запада, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че в случай че Швеция и Финландия сами желаят да се причислят към НАТО, Алиансът ще ги одобри доста бързо.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР