Министър-председателят на Чехия Петр Фиала се подписа лично на оръдието

...
Министър-председателят на Чехия Петр Фиала се подписа лично на оръдието
Коментари Харесай

Чешкият премиер лично се подписа на танк, изпратен на Украйна

Министър-председателят на Чехия Петр Фиала се подписа персонално на оръдието на осъвременен танк Т-72, който страната му изпрати във военна помощ на Украйна и популяризира фотографията в Туитър.

" На смелите бранители на Украйна ", написа Фиала.

Na tank T-72, který poputuje na Ukrajinu, jsem napsal statečným ukrajinským obráncům krátký vzkaz.

Věřím, že Ukrajinci zvítězí v jejich boji s ruským agresorem.
— Petr Fiala (@P_Fiala)

" Написах малко известие до смелите украински бранители за танка Т-72, ​​който ще отиде в Украйна. Вярвам, че украинците ще победят в битката си с съветския агресор ", разясни Фиала в обществената мрежа.

Чехия наред със Словакия и Полша е сред страните в НАТО, които доставят Украйна с танкове от своите запаси на военна техника от времената на Варшавския контракт. Те я заменят последователно с аналогична по натовски стандарт.

Украйна може да употребява тази техника незабавно, защото тя е същата, с която е въоръжена нейната войска и украинските военни не се нуждаят от в допълнение образование, с цел да я употребяват. 

Киев обаче от дълго време упорства, че с цел да изгони съветските окупатори му трябват западни танкове и самолети, които огромните страни в НАТО още се въздържат да изпратят, аргументирайки се основно с механически спънки. 

В явна крачка към поврат в тази политика обаче през миналата седмица Франция, Съединени американски щати и Германия дадоха обещание на Украйна десетки бронирани бойни машини на пехотата, които могат да унищожават танкове. 

Появиха се и медийни известия, че тези страни преглеждат и опцията да дадат на Украйна танкове западно произвеждане.

България взе решение да изпрати военна помощ на Украйна 10 месеца след началото на войната. Министерството на защитата даде да се разбере, че тя ще включва основно муниции, само че не и бронирана техника, като основният мотив за това е да не се нарушават отбранителните качества на страната. 

Ред военни специалисти обаче считат, че в случай че помогне на Украйна с остаряващото си въоръжение от руски вид, страната ни може бързо и на налични цени да го размени със западно по механизмите, основани в Европейски Съюз и НАТО.

В същото време през днешния ден съветското министерство на защитата разгласи новата бойна техника, която съветските въоръжени сили се чака да получат през тази година,. То включва увеличението на доставките на хиперзвуковите ракетни комплекси " Кинжал " и " Циркон ", четири подводници и 12 надводни кораба, 22 пускови установки с междуконтинентални балистични ракети " Ярс ", " Сармат " и " Авангард ", един подводен крайцер от плана " Борей - А ", три стратегичски бомбардировача Ту-160.

Съобщението е явна проява на военни мускули на фона на стегналата се война в Украйна и опит да бъде окуражена съветската аудитория, множеството от половината от която към този момент желае мирни договаряния вместо водене на войната до надвит край съгласно самостоятелния социологически център " Левада ", разгласен от Москва за " задграничен сътрудник ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР