Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на еднодневно посещение в Гърция,

...
Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на еднодневно посещение в Гърция,
Коментари Харесай

Премиерът Петков ще участва в официалната церемония по повод приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на еднодневно посещаване в Гърция, където по покана на гръцкия министър председател Кирякос Мицотакис ще взе участие в формалната гала във връзка приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). Събитието ще се състои на 8 юли, петък, в региона на гр. Комотини, където дружно с министър председателите на България и Гърция, ще бъде също министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Интерконекторът е от огромно значение освен за развиването на районите ни, само че и за енергийната самостоятелност и сигурност на България. Газовата връзка Гърция-България ще свърже газопреносните мрежи на двете прилежащи страни, осигурявайки достъп на България до Южния газов кулоар и до редица нови източници на природен газ.

Реализацията на плана, който бе стартират преди близо 12 години, завършва сполучливо, откакто получи сериозен подтик през последните 6 месеца. Към началото на юли главните строителни действия са приключени. Линейната част е изпълнена напълно – всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични тествания подсигуряват, че оборудването има нужната здравина, дава отговор на всички стандарти за сектора и е качествено построено.

Въвеждането в комерсиална употреба на интерконектора Гърция-България ще се осъществя след привършване на наложителните административни процедури, като дотогава страната ни ще получава в цялостен размер контрактуваните количества азерски газ на краткотрайната точка на доставка – Неа Месемврия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР