Министър-председателят Кирил Петков се яви на разпит в прокуратурата, като

...
Министър-председателят Кирил Петков се яви на разпит в прокуратурата, като
Коментари Харесай

Папката със сигнали на Кирил Петков - ще има ли обвинения?

Министър-председателят Кирил Петков се яви на разпит в прокуратурата, като показа серия от сигнали, по медийни изявления, за тежки престъпления в България, обхващащи дълъг интервал от време.

Попитан дали чака дейности по сигналите от Петков, някогашният парламентарен арбитър Пламен Киров е безапелационен, че обвиняване ще има, когато има доказателства. " Предполагам, че в този момент основният прокурор ще се обърне към правосъдния министър, към ръководителя на ДАНС, ще провежда с това, до което може следствия. За упоменати в листата лица има европейска заповед за арест, търсене с Интерпол - каквото е могла, е направила прокуратурата ", изясни Киров в изявление за бТВ.

Според него това не е метод, по който би трябвало да споделят институциите в българския парламентарен модел на разделяне на управляващите. Професорът го дефинира като " класическа война сред институциите, като всеки дава всичко от себе си тя да продължава ".

Войната се е пренесла и на терена на европейския съюз. България беше в унизителното състояние министър председателят, министърът на правораздаването и основният прокурор да бъдат привикани и разпитвани в една подкомисия на Европейския парламент, подсети Киров. Друга страна в Европа не е била поставяна в такова състояние, акцентира той.

В Плана за възобновяване, по който България чака да получи 12 милиарда, са поети задължения да се оправим с върховенството на закона, а се купуват паспорти против измислени вложения, сподели още Киров.

Конституционалистът чака правосъдният министър Надежда Йорданова да започва от вторник процедурата по настояването си за премахване на основния прокурор Иван Гешев. Преди това решението на Конституционния съд би трябвало да бъде оповестено в държавен вестник и да влезе в действие, а това евентуално ще стане този петък.

" Богат класьор " против Гешев чака той да бъде показан във Висшия правосъден съвет. Нали шест месеца към този момент се събират. Сигурно досието й със сигнали против него е станала доста обемиста, сподели Киров.

Премиерът можеше да докара имената до 20, до 23 може би, само че в последна сметка в Google толкоз са разкрили, иронизира той и материалите за 19 души, свързани с закононарушения, с които Кирил Петков се яви през вчерашния ден в прокуратурата.

Според Пламен Киров президентът Румен Радев би трябвало да прикани Народното събрание да извърши конституционните си отговорности и да попълни състава на Висш съдебен съвет. Общо три места са вакантни, не е ясно може ли да трансформират балансите, в случай че назначат " свои хора ", както се изпусна министър председателят, напомни Киров.

За попълване на прокурорската гилдия от квотата на Народно събрание обаче би трябвало болшинство от све трети.

В момента има 22 от 25-членен състав на Висш съдебен съвет, а основният прокурор няма да взе участие в идната процедура, т.е. остават 21. Гласовете, нужни да се предложи на президента освобождение на основния прокурор, са 17. Всеки може да си направи сметката, допусна Киров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР