Министър-председателят Кирил Петков проведе видеоконферентен разговор с генералния секретар на

...
Министър-председателят Кирил Петков проведе видеоконферентен разговор с генералния секретар на
Коментари Харесай

Ангажиран съюзник на Алианса. Петков разговаря с генералния секретар на НАТО

Министър-председателят Кирил Петков организира видеоконферентен диалог с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заяви Българска телеграфна агенция в сряда. Двамата са разискали настоящите развития, свързани с продължаващото скупчване на съветски войски по границата с Украйна.

То стартира в края на 2021 година, като провокира опасения за допустима нова съветска инвазия в страната. Оттогава не престават дипломатически срещи на висшестоящи представители на Русия и НАТО в опит за деескалиране на напрежението.

Двамата политици са споделили мнение, че дипломатическите старания за деескалация би трябвало да продължат, само че в това време Алиансът би трябвало да бъде квалифициран и за вероятно утежняване на обстановката.

Премиерът е уведомил Столтенберг и за решението за създаване на българска с опция за допълнение при нужда от страни-членки, която да способства за груповата защита.

Генералният секретар написа в Туитър, че е провел значителен диалог с Кирил Петков и дефинира България като "ангажиран съдружник на Алианса, който дава своя принос за груповата защита ".

От есента насам, че имат разследващи данни, съгласно които Русия приготвя възможна инвазия в Украйна. До момента Русия твърди, че не има намерение да подхваща военни дейности и твърди, че е застрашена самата тя - от интензивност на НАТО покрай съветската граница.

Москва изиска прекъсване на разширението на НАТО и връщане към границите на Алианса отпреди 1997 година Това включва и страни като България и Румъния, които изрично отхвърлиха такава опция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР