Министър-председателят Джъстин Трюдо във вторник заяви, че Канада няма да

...
Министър-председателят Джъстин Трюдо във вторник заяви, че Канада няма да
Коментари Харесай

Трюдо не е уплашен от последните действия на Китай

Министър-председателят Джъстин Трюдо във вторник съобщи, че Канада няма да се уплаши от дейностите на Китай. Коментарът му бе изработен  след като управляващите на двете страна изгониха реципрочно дипломати, оповестява " Ройтерс ".

" Разбираме, че това е възмездие, само че няма да се уплашим, а ще продължаваме да вършим всичко належащо, с цел да пазиме канадците от непозната интервенция ", сподели Трюдо пред кореспонденти в Отава.

Припомняме, че Отава изгони китайския посланик Джао Вей в понеделник поради обвинявания , свързани с непозната интервенция. Часове по-късно Китай изиска канадски посланик в Шанхай да напусне до 13 май .
 Канада и Китай изгониха реципрочно дипломати Обновена
Канада и Китай изгониха реципрочно дипломати

Нова ескалация на напрежението сред двете страни

Спорът сред страните тлее от години - о ще след задържането на изпълнителния шеф на Huawei Technologies Мън Уанджоу през 2018 година и последвалия арест от Пекин на двама канадци по обвинявания в шпионаж. Тримата бяха освободени през 2021 година

Някои се притесняват, че последните събития може да имат стопански последствия за Канада. Китайският импорт на канадски артикули набъбна с 16% предходната година до рекордните 100 милиарда канадски $ (74,8 милиарда щатски долара), а Китай е вторият по величина търговски сътрудник на Канада след Съединените щати.

Миналата година Пекин анулира тригодишната възбрана за импорт на рапица, най-голямата просвета в Канада, от комерсиалните компании Richardson International и Viterra, която беше наложена през 2018 година Китай също е главен вносител на канадски поташ и пшеница.

Китай " насочи доста обмислен отговор, сподели Гай Сен-Жак, някогашен дипломат на Канада в Китай, в изявление, излъчено по Canadian Broadcasting Corp. Той сподели, че китайците биха могли да отговорят, като изгонят по-високопоставен чиновник или няколко чиновници.

Сен-Жак сподели също, че не чака Китай да прибегне до стопански наказания, тъй като Пекин се пробва да увери задграничните компании, че могат да работят там, откакто драконовските ограничавания за COVID-19 бяха отстранени.

Тази година Пекин " постла аления килим " за западните водачи, в това число френския президент Еманюел Макрон, а китайският министър председател Ли Цян се обърна към корпоративните водачи, с цел да им подсигурява, че страната към този момент е отворена за бизнес.
 Трюдо ядосан на Китай, процесът против двамата канадци е непрогледен
Трюдо ядосан на Китай, процесът против двамата канадци е непрогледен

Дипломатическият скандал сред страните тече с години

Пекин организира " атака на очарованието, с цел да убеди задграничните предприятия да се върнат в Китай, с цел да влагат " , добави Сен-Жак. Така че налагането на наказания на Канада на този стадий би изпратило доста неприятно обръщение към задграничните компании. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР