Министър-председателят Бойко Борисов посрещна премиера на Република Северна Македония Зоран

...
Министър-председателят Бойко Борисов посрещна премиера на Република Северна Македония Зоран
Коментари Харесай

Борисов посрещна Зоран Заев в резиденция "Бояна"

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в София, където следва да стартира срещата на върха от самодейността Берлински развой, на която тази година двете страни са съдомакини, оповестиха от държавната пресслужба.

През юли 2019 година министър председателят Борисов взе присъединяване в срещата на върха в Познан, където точно беше оповестено поемането на семейството на Берлинския развой взаимно от България и Република Северна Македония. През предходните две години българският министър-председател също имаше присъединяване в подтекста на срещите на върха по самодейността – в Лондон през 2018 година и в Триест през 2017 година. 

Днес във форума на най-високо равнище посредством видеоконферентна връзка ще вземат участие водачите от Западните Балкани, немският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, министър председателите – на Италия Джузепе Конте, на Гърция Кириакос Мицотакис, на Хърватия Андрей Пленкович, на Полша Матеуш Моравецки, на Словения Янез Янша. В срещата на върха ще се включат също ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, висшият представител по външната политика и политиката за сигурност на Европейски Съюз Жозеп Борел, европейският комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи, генералният секретар на Съвета за районно съдействие (СРС) Майлинда Брегу, както и представители на ЦЕФТА, Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Европейската капиталова банка, Банката за възобновяване и развиване, Световната банка и Регионалния център за младежко съдействие (RYCO).

Вчера медии в Северна Македония разясниха, че визитата на Заев в София е  " финален опит да се реализира контракт за македонската евроинтеграция ", отбелязва малкия екран. България към този момент предизвести, че ще блокира началото договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз тази година, в случай че не се съблюдава двустранния контракт за добросъседство от 2017 г. 

Отношенията сред България и Северна Македония остават обтегнати даже по време на взаимното им председателство на Берлинския развой – немска самодейност, която цели да спомага на евроинтеграцията на Западните Балкани.  Това пролича на вчерашната конференция, която дадоха външните министри на София и Скопие – Екатерина Захариева и Буяр Османи, взаимно с първия немски посланик Хайко Маас. „ Ако няма същинско помиряване и почтено, с дух на благосклонност слагане на масата и решение на отворените въпроси, това помиряване няма да бъде допустимо ”, съобщи Захариева.

Тя уточни, че единствено в последните няколко месеца в Скопие е имало толкоз доста антибългарски изявления, че външното ни министерство даже не може да ги изброи. „ Ние спряхме да ги броим след 10 хиляди, меко казано, отрицателни изявления, по-скоро бих ги определила като език на омразата към България. Не бива това да продължава. Мога единствено да потвърдя, че България е и ще продължава да бъде една от страните, които ще поддържат Северна Македония и страните от Западните Балкани по пътя, по който са тръгнали. Разбире се обаче, те също би трябвало да понесат своята отговорност. Трябва двете страни с дух на благосклонност да придвижим напред отворените въпроси, тъй че след 30 години някои други министри, някои други министър председатели да не претърпяват същото, което претърпяваме ние ”, добави българският външен министър.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР